Home

Nieuws 6316 x bekeken 59 reactieslaatste update:2 apr 2013

LTO en NVV: Extra mestverwerking wel nodig

Doetinchem - Volgens LTO en NVV is extra mestverwerking wel nodig. Ze zijn teleurgesteld over de analyse van Boerderij dat de huidige verwerkingscapaciteit voldoende is en het beeld dat daardoor ontstaat.

LTO-bestuurder Peter Brouwers is niet blij met de analyse van Boerderij die is gebaseerd op cijfers van het Ministerie van EZ. Volgens Brouwers is ‘geen enkele ondernemer gebaat met de gecreëerde onzekerheid en wordt niet het hele verhaal verteld’. Hij wijst ook op het voorgenomen schot tussen pluimveemest en overige mestsoorten. “Op dit moment wordt inderdaad veel pluimveemest verwerkt en of geëxporteerd. De slag voorwaarts is juist om varkensmest die nu niet aan grond gekoppeld is te verwerken.”

LTO en de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) stonden mede aan de wieg van de voorstellen voor het nieuwe mestbeleid waarvan mestverwerking een belangrijke pijler vormt. Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is de rekensom niet simpel te maken. Hij wijst op de toenemende druk op de mestexport naar Duitsland waar een flink deel van de gehygiëniseerde mest naartoe gaat. “Van die onzekere situatie willen we juist af”, stelt Zwanenburg. Hij legt ook de link met de derogatie voor bedrijven met meer dan 70 procent grasland die volgens Zwanenbrug niet vanzelfsprekend is en waarvoor de oplossing van het fosfaatoverschot een belangrijke rol speelt.

Laatste reacties

 • abtje

  Je moet tegenwoordig echt zwakzinnig zijn om nog lid te zijn van de LTO.
  Omdat er geen mestverwerking nodig is zijn ze teleurgesteld.
  Is ook moeilijk te behappen dat het je leden en de rest eens geen geld zou kosten waar je zelfverrijking mee kan toepassen.
  Echt onvoorstelbaar misselijk volk.

 • agpros

  @ abtje. Ook de NVV is teleurgesteld.

 • minasblunders1

  Zoals ik al eerder zei: als er geen problemen meer zijn dan hebben we een groot probleem.

 • abtje

  NVV zijn varkensboeren, daar heb ik geen verstand van, weet wel dat de melkveehouders bijna helemaal niets dan nadelen ondervinden van de LTO.
  Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Of zoals het begin van de LTO, de ABTB door Benny Jolink van Normaal al Alle Boeren Tegeliek Besodomieterd
  genoemd werd. Wat dat betreft niets nieuws.

 • agpros

  @abtje. Wel lid van de NMV dan?

 • drientje

  Kijk, als je nu nog eens 10% mest gaat verwerken creeer je een tekort op de reguliere markt. Met als vervolg lagere afzetprijzen. Er mag dan nu wel geen
  overschot zijn, de afzetprijzen zijn simpelweg te hoog en willen ook maar moeilijk zakken. Het Boerderijverhaal zal toch geen stroman zijn voor de cumela en de akkerbouw?

 • alco1

  We zullen een goed onderbouwt en duidelijk verhaal maken, waarin ook het LTO en NVV moeten inzien dat we met de mestwet te star zijn.
  P.S. Minasblunders. Kijk even op jouw echte mail.

 • Mozes

  Ik krijg de indruk dat alleen de varkenshouderij in Zuid Nederland belang heeft bij mestverwerking.

 • minasblunders1

  Alco, als jij me een mailtje hebt gestuurd, heb ik hem niet gekregen!

 • gjh

  abtje wat een goede reactie die eerst van je ik vind het ook ongelooflijk dat er nog boeren lid zijn van lto veel roepen en niets presteren ben het helemaal met je eens !!!!

 • agpros

  @ gjh. Misschien ook lid van NVV of NMV?

 • gjh

  agpros vanwaar die vraag ??? ik ben lid van een club die wel voor de boeren opkomt en dat is zeker geen lto

 • agpros

  @gjh. omdat ik het idee heb dat heel veel mensen die op deze site actief zijn alleen maar roepen dat LTO (of welke club dan ook), het verkeerd doet en niet ergens georganiseerd zijn. Individueel zijn we allen roepende in de woestijn en komt er nergens iets van te recht.

 • gjh

  ben wel teleurgesteld in nvv. Wyno ik had je hoger ingeschat!!!! jammer

 • fije@solcon.nl

  onvoorstelbaar laag IQ bij deze reacties, discussieren kan, maar dan wel zonder taalfouten en met argumenten

 • jan1966

  Een stelletje relnichten bij de Boerderij dus............

 • aarthamstra1

  Fije@solcon.nl slappe lul zet je naam er bij .waar zijn jou argumenten.

 • Tinus1968

  misschien moeten sommigen wat beter nadenken.
  Als de mestverwerking niet doorgaat komen er dierrechten, oftewel het juk van de quotering wordt vervangen door een nieuw juk.
  Maar wel met dat verschil dat we met een 'juk' zitten icm produceren voor de vrije markt.
  Op die manier kunnen wij koeienboeren al vrij snel een bord in de tuin zetten want dat houdt de grote meerderheid niet vol!

 • ikkethuis

  Agpros, De lto doet niet alles verkeerd, maar behoordt een belangenbehartiger te zijn voor haar leden, en daar schort het aan. Dit mestbeleid en mestverwerking levert de lto veel op, denk aan al hun adviseurs, en een stevigere vinger in de pap bij de afhankelijke leden (mogelijk een afval verwerker waar boeren afhankelijk van zijn, zoals ze al een bedrijf meer hebben), en dat is het enige wat de lto voor ogen heeft.
  In brabant wou de provincie het beregeningsverbod opheffen, de zlto was er tegen, waarom? zij waren bezig met allerlei projecten die hun geld op leverden.(Beregenen op maat etc.) LTO komt hoofdzakelijk voor zijn eigen belangen op.

 • ikkethuis

  Tinus1968, Wat denk je van het juk dat mestverwerking heet? Deze fabriek bestaat ook niet van lucht. En een capaciteits grens komt er, hoe je het ook uit legt.

 • agpros

  @ikkethuis. Het gaat mij er niet om of je voor of tegen LTO bent. Het gaat er om dat er, VOOR MIJN GEVOEL, teveel geroepen word dat een bepaalde club het fout doet, door mensen die, VOOR MIJN GEVOEL, nergens bij aangesloten zijn. Met alleen maar roepen kom je er niet.

 • Mels

  agpros,Welke club zouden we ons dan bij aan moeten sluiten??? Ik kan er niet een noemen die met Jip en Janneke taal de feiten en de problemen blootlegt en een sectorgerichte oplossing aandraagt.Waarom Jip en Janneke taal,nou simpel en duidelijk is voor een leek ook begrijpelijk en werkt mee aan een positief imago van alle sectoren.De consument heeft niets aan een artikel als:onderzoek naar verduurzamen van consumentengedrag en andere bol van wollige taalgebruik staande artikelen.

 • Frans Smit

  Club nodig, Mels?
  Werkgroep 'Behoud de Peel' misschien?

 • W Geverink

  Nederlanders kunnen het mestprobleem oplossen door hun stallen te bouwen op de grond waar op dit moment de 'gehychieniseerde' mest naartoe geexporteerd en uitgereden wordt.

 • daan1908

  De Agrarische sector heeft enorme exportbelangen, dus op het gebied van mestexport of verwerking moeten we gewoon de boel op orde hebben .
  Zie de Agrarische sector als een groot bedrijf . Tevens wil je oftewel moet je voldoen aan internationale maatstaven op allerlei gebied .
  Dit noemen ze : A license to Produce
  Op dit moment zit de wereld zo in elkaar dat wanneer men er niet aan wil danwel kan voldoen dan verdwijn je langzaam maar zeker van het toneel . Het is een illusie te denken we komen er wel mee weg .
  Dan geef je nml de concurrent plus alle organisaties iets in handen waar we niet op zitten te wachten nml : A license to kill .
  Met veel moeite hebben we iets moois opgebouwd , dit mogen we niet
  uit handen geven !

 • info104

  Wat zitten jullie altijd maar op al die organisaties af te geven, als we nu allemaal bij een en dezelfde club zouden gaan weet ik zeker dat de overheids mensen beter naar onze poppen danste ,nu heb je lto nvv cumela en noem er nog maar meer op , volgens mij zijn wij te verdeeld in onze meningen en als we dit niet anders doen gaat de overheid gewoon zijn eigen gang, wat ook begrijpelijk is maar niet altijd even wenselijk voor de ondernemer die anders wil en denkt. We hebben al niet veel meer te beslissen, kijk maar naar de regelgeving die de overheid ons al heeft opgelegd in allerlei opzichten, ik zou ook niet goed weten om dit in een goed vat te gieten, want voor de een doe je het goed en de ander geeft je liever een schop . Maar het zou veel beter kunnen.

 • agpros

  @ mels. Ik ben het volkomen eens met info104. Sluit je aan bij de club die het meest bij je past. 100% naar je zin zul je nergens vinden, maar gesamenlijk bereiken we meer dan ieder voor zich.

 • poldes

  mestverwerking is onrendabel.
  duur fabriek bouwen en constateren dat het € 25,--kost perm3 en vervolgens de
  mest elders goedkoper brengen;zodat het fabriek weer leeg staat.
  mest produceren om in een fabriek te verwerken is onverantwoord.

 • mtsniehof

  als 75 procent van de melkveehouders meedoet aan de Bex en hier voordeel mee haalt dan is de excretie norm van het rundvee veel te hoog (veel mestmonsters halen nog geen 4 kg N per M3 ) er wordt wel gerekend met deze hoge normen(4,6 kg N per M3) waadoor er een theoretisch mestoverschot is. Als de LTO zich nu is een keer ging inspannen om de excretienormen te laten zakken hoeven veel boeren geen extra kosten te maken voor onnodige mestafvoer en kosten voor de BEX berekeningen. En is mestverwerking niet nodig, maar dan valt er veel werkgelegenheid weg en dat wil de LTO niet. Uiteindelijk is de boer weer de dupe

 • gjh

  hoe dom kan je zijn geen mestoverschot en wel fabrieken bouwen daar moet het lto is mee voor hebben. misschien weer eigen belang !!!!

 • joannes

  Het LTO om haar eigen beleid te rechtvaardigen en het NVV om met een robuust middel/vorm eindelijk eens een beperking op uitbreiding er af te halen!

 • Tinus1968

  @ ikkethuis; heb je gelijk in, het is kiezen uit 2 kwaden. Verschil is echter wel dat dierrechten alles op slot zet terwijl mestverwerking lucht geeft op de mestmarkt waardoor bedrijven kunnen blijven uitbreiden.
  Het is een sprookje om te geloven dat bedrijven vanaf 2015 nooit meer uit (willen) breiden.

 • Stammie

  gjh, hoe dom is het dan om 18 euro per m3 toe te betalen voor iets wat een ander heel hard nodig heeft en graag wil hebben. Door mestverwerking zal dit bedrag fors dalen en heeft de gehele sector een groot kostenvoordeel ook al kosten de verwerken kuubs meer dan 18 euro, de pluimveesector heeft dit probleem ook gezamelijk opgelost dus waarom de varkenssector niet? Hoewel ik me wel kan voorstellen dat mensen die nergens bij zijn aangesloten en alleen overal tegen aantrappen woorden als gezamelijk belang niet helemaal begrijpen. Of ben je mischien akkerbouwer en heb je een heel ander belang?

 • drientje

  Precies Stammie, dat is nou wat ik bedoel. Een klein percentage mest verwerken
  geeft een tekort op de mestmarkt. Dat is in het voordeel van elke mestproducent.

 • minasblunders1

  Stammie, bij jou eerste zin dacht ik: 'hè hè, die snapt het' maar vervolgens ga je weer helemaal de mist in. Als je stelt dat je iets in handen hebt wat een ander graag wil hebben, dan zorg je toch dat je daar geld voor KRIJGT ipv dat je er voor betaalt? Denk je nu werkelijk dat je slim bent als je 'maar' 15 euro per kuub betaalt ipv 18? Dan ben je pas echt dom. Jullie mestproducenten laten je al jaren een oor aannaaien door je een mestprobleem aan te laten praten.

 • Kuykenhouder

  Mensen altijd de positieve kanten opzoeken!

  Ik denk dat we voor verwerking moeten gaan, we zitten met veel laagwaardige mineralen in dit kleine land, door er simpel een paar dingen aan te veranderen kan mest geld opgaan brengen. In Nederand is daar van al een groot voorbeeld in de praktijk gebracht nl. BMC-moerdijk. wat kunnen we daarvan leren.
  1) Het is maar 1x mogelijk om in te stappen en zoiets te realiseren.
  indit geval door de MEP (subsidie op groene stroom), voldoende
  grondstof(pluimveemest), en een ideale locatie(moerdijk) en investeerders
  die bereid zijn te investeren.
  2) De mest markt voor pluimveemest is 100% omgedraaid, er is meer vraag dan
  aanbod, afnemers (biogas, composteerderijen, akkerbouw noord Nederland)
  betalen voor de leverantie van mest.
  3) Niemand kan de pluimveesector aanspreken op het creëren van een mest
  overschot.

  In de praktijk betekent dit dat als de pluimveesector voor éénderde deel van zijn mest afzet moet betalen voor verwerking( ook in de toekomst), de rest voor veel lagere kosten af kan zetten sinds er mestverwerking is. dus of er nu een overschot is of niet, je krijgt een situatie dat er minder aanbod komt. En de prijsdaling voor het deel dat u vrij mag afzetten, zullen waarschijnlijk de kosten compenseren die u moet maken voor mest afzet. dus overschot of niet dat maakt inprincipe niet zoveel uit. • Kuykenhouder

  fyi: vrije mest prijzen vóór verwering in pluimveehouderij: 25-30euro
  vrije mest prijzen na verwerking in pluimveehouderij :5-10 euro

  Dat is al snel 20.000 per jaar op een bedrijf met 100.000 vleeskuikens.
  dar gaat weer ca. 20% van af in de toekomst om BMC Moerdijk in de benen
  te houden na 2020, ik betaal het graag!!!

 • gjh

  stammie lees het stukje van minasblunder eens goed die snapt het wel die gedachte van hem is slimmer als jouw gedachte overigs ben ik melkveehuoder voor alle duidelijkheid

 • natuurboer

  Vanwege afschaffen melkquotum wordt in Nederland na 2015 een uitbreiding van de melkplas verwacht van ca 20%. Dat betekent ook 20% meer rundveemest. Na 2015 ruwweg 10 miljoen ton meer mestproductie. Mestverwerking wordt dan dweilen met de kraan open.
  En ja, door de uitbreidingsdrift van de melkveehouders komen de varkenshouders in de verdrukking met hun mestafzet.
  Varkenshouders worden op deze manier op extra kosten gejaagd om uitbreiding van de Nederlandse melkplas mogelijk te maken.
  Niet echt elegant van LTO om dat te omarmen.

 • poldes

  In 1992 was mestverwerken te duur.
  in 2013 is mestverwerken ook te duur.
  te duur wil zeggen dat de mest niet in het fabriek komt ,als deze klaar is.
  rundveemestverwerken is even als in 1992 en 2013 en verder een heilloze weg.

 • Mels

  Akkerbouwers hebben liever varkens mest dan rundveemest. Varkensmest werkt sneller,het is scherper noemen we dat hier en heeft meer kracht. Rundvee mest is bewezen bijna water met 2N en 1P ongeveer.Weet niet wat er gebeurt als je voor de een wel toe krijgt en de ander niet maar wat mij betreft heeft varkensmest meer gebruikswaarde dan RDM.

 • agratax2

  Geverink #24. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb nooit begrepen waarom een boer blijft klagen over zijn mogelijkheden en onmogelijkheden maar nooit de consequentie aanvaard door op te stappen om zijn passie te bedrijven in een gebied waar het wel kan en (politiek) mag. De ervaring leert dat boeren die verkassen, doorgaans beter af zijn dan zij die blijven zitten en zeker als dat met tegenzin is.

 • Mels

  agratax1,het hoe en waarom van wel en niet vertrekken is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk,ten eerste ben je (vaak) niet alleen maar het grootste probleem wat je meeneemt ben je zelf,je negatieve gevoel zal daar net zo groot zijn als hier,het vertrekken mag NOOIT een vlucht zijn want dan ga je met oogkleppen,alles zal daar altijd beter zijn en mooier,als dan door omstandigheden,al dan niet buiten je eigen schuld om,het tegendeel (tijdelijk) waar blijkt te zijn is het daar maar moeilijk mee om gaan.Mij lijkt de volgende insteek het beste,ga zonder boosheid en ergernis een nieuwe uitdaging tegemoet.

 • leo,s vriend

  @Mels, je kan ook overdrijven,4N en 1,5 P komt meer in de buurt en wat dacht je van de OS? en de Kali?

 • Mels

  Gemonsterde mest,1,1 P 2,3 N,doet mee aan Bex,dat liegt toch niet,de OS in RDM is niet veel anders als die in VDM,wel minder maar op die mest reageren aardappels veel beter,RDM hebben ze niks aan,helaas.

 • minasblunders1

  Met Bex rekenen zegt niets, Mels. Dat is gewoon dat stompzinnige tellen. Het tellen van kilo's is het maken van een MASSAbalans en geen mineralenbalans.

 • aarthamstra1

  LTO.Gelooft de boerderij niet EZ niet . Welke berekening klopt er dan wel.??
  Volgens mee loper Zwanenburg is de berekening niet makkelijk te maken. Welke berekening ??,Hoeveel de Duitsers afnemen. Waarom vertrouw je die niet?
  Hoeveel mest kan ,moet er op productieland om een goede productie opbrengst te verkrijgen. Hoeveel scheelt het als het vergist word, hoeveel word er vergist. Hoeveel verlies is er in de keten van meststoffen.
  Hier schreeuwt het grasland om stront. hoe zit het nu ??
  Heeft het zlto ook van die neutrale belastings kantoren om straks ook de winst op onze stront te storten??

 • gjh

  ik heb op google zitten kijken naar lto er peter brouwers maar die begrijp er helemaal niets van weer een voorbeeld van hard roepen en niets presteren

 • Mels

  Minasblunders1,het ging mij alleen om het feit dat in de bex gemonsterd moet worden en met dit als resultaat. Lekker water heen en weer rijden. Kost nog geld ook,varkensmest is voor nop erop en misschien iets toe. Ik ben er erg blij mee en geef 1 tip. Voor granen e.d RDM. Al het andere VDM. Sturen kan maar heeft ervaring nodig en een vaste leverancier of gemonsterd voor aanwending. Er is zoveel mogelijk! Gebruik wel groenbemesters!

 • nvreeburg

  waar we met zijn allen hard aan moeten werken is er voor zorgen dat we weer bovengronds mest kunnen uitrijden,injecteren of op streepjes leggen heeft alleen maar nadelen,geen lagere uitstoot van ammoniak,geen schimmel doding door de zon,door verkeerde omzetting(zuurstof arm)meer lachgas vorming,doden van bodemleven(onttrekking zuurstof)structuurschade door zware machines en dubbel zoveel brandstof gebruik(co2).
  NPS Vreeburg

 • minasblunders1

  Aart Hamstra, hoe het zit? Dat staat uitgebreid uitgelegd op het forum 'Bouw grote melkveestal Vlagtwedde gaat niet door' #33 t/m #37.

 • Mozes

  Meis, als je 1,1kg P en 2,3kg N per ton rundveedrijfmest hebt heb je extreem veel water in de mest. Rundveedrijfmest zonder water bevat tegenwoordig ongeveer 1,5 kg P en 4 kg N per ton.

 • aarthamstra1

  Mozes./minasblunders. even helpen svp. Hoeveel mest in de beste samenstelling van soorten mest moet er op het grasland om de hoogste opbrengst te krijgen ,met zo min mogelijk verlies van uitspoeling enz. Mozes even de wet vergeten bij je berekening. Gewoon hoe het zou moeten zijn.

 • Mels

  Mozes. Er is gemonsterd gaf ik aan. Dit was niet hun eerste keer met deze uitkomst.

 • casecs

  ja mels vdm WAS altyd mooi spul maar nu de regels allenmaar strakker worden voor fosfaat gebruik komen wij niet meer goed weg met vdm daarvoor in de plek gebruiken wij nu meer rdm ook al kost dat ons dat geld,je kan wel veel meer aanvoeren!

 • Mozes

  Aarthamstra1, het gaat niet alleen om de hoeveelheid maar ook vooral om de manier waarop de mest toegediend wordt. Als je een groot deel van de drijfmest laat in het groeiseisoen toedient zul je met een grote hoeveelheid minder opbrengst halen dan met een kleinere hoeveelheid vroeg in het jaar.
  Als je de drijfmest op het maïsland in de rij toedient blijk je met dezelfde mest een hogere opbrengst te halen dan bij breedwerpige toediening.

  Wie over een beregeningsinstallatie beschikt kan veel hogere opbrengsten halen waardoor de stikstof uit dierlijke mest best veel hoger zou mogen zijn dan de nu toegestane 250 kg.
  Zolang de mest maar voldoende benut wordt hoeft een hogere gift geen probleem te zijn. Ik denk dat op veel grond de gift best hoger zou mogen zijn dan 250 kg N.
  Op dit moment mag je geloof ik nog mest uitrijden tot half augustus. Als we dit tijdstip zouden vervroegen naar half juli en tegelijk de mestgift verhogen naar 300 kg N uit dierlijke mest dan hebben we betere grasopbrengsten met meer eiwit en zeker niet meer nitraat in het grondwater.

 • evanderpasch1

  als de landbouworganisatie,s nu is hogere gebruiksnormen laten onderzoeken en de norm kan omhoog is het mestprobleem veel goedkoper opgelost

 • minasblunders1

  Aart Hamstra, is moeilijk om in z'n algemeenheid te zeggen. Dit is o.a. afhankelijk van de grondsoort. Bij zandgrond moet je veel meer aanwenden dan op veengrond bv. Er is maar één oplossing als je te weinig op je grond aanbrengt: INTENSIVEREN. Hoe meer koeien per ha., hoe beter. Dit is de enige manier om je grond voldoende te bemesten. Dus: quotum aankopen of grond afstoten (grond is nu NOG duur). Uitspoeling of verliezen is klinkklare onzin; dit is een uitvinding van 'wetenschappers' die niet weten wat er werkelijk gebeurt.

 • koestal

  hoeveel mestfabrieken zijn er al failliet gegaan en hoeveel zullen er nog gaan ?

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.