Home

Nieuws 8258 x bekeken 15 reacties

'Inkomens akkerbouwers komende tien jaar stevig'

Nijkerk - De prijzen voor agrarische producten zullen sterk gaan stijgen, aldus Pierre Bernsten, directeur agrarische bedrijven bij ABN-AMRO. Hij zei dit op de agrarische bijeenkomst van VBO Makelaar.

Deze vereniging voor makelaars en taxateurs organiseerde gisteren in Nijkerk een seminar onder de titel ‘Schaarste in overvloed’. “Het inkomen van akkerbouwers zal de komende tien jaar stevig zijn. Maar ook veehouders zullen positief uitkomen, ondanks stijgende grondstofkosten.” Boeren zullen om goede resultaten te willen bereiken wel hun bedrijfsvoering efficiëntie moeten aanpassen, aldus de ABN-AMRO-directeur.

Volgens Berntsen zullen de grondstofprijzen jaarlijks met 4 procent gaan stijgen omdat de vraag zo hoog zal zijn dat de productie niet in staat is voldoende grote voorraden op te bouwen. “Met lage voorraden wordt de markt zenuwachtig, prijzen worden dan heel volatiel.”

Behalve de factoren productie en voorraden spelen ook economische aspecten zoals exportbeperkingen, speculatie, olieprijzen en economische en politieke onrust een steeds grotere rol in de prijsvorming, aldus Berntsen.

De impact van voerkosten in de agrarische sector is volgens Berntsen nu al enorm. “Bij varkensvlees gaat 70 procent van de kostprijs op aan voer, bij rundvlees is dat aanzienlijk minder: 20 procent van de kosten gaat op aan ruwvoer.”

Om te kunnen sturen op kosten zullen boeren steeds meer aan prijsrisicomanagement moeten gaan doen. Berntsen: “Flexibel voeren kan een goede oplossing zijn. Zet meerdere alternatieve grondstoffen in, dat kan de kosten verlagen omdat het goedkoopste alternatief ingezet kan worden.”

Ook eigen teelt kan een oplossing zijn om prijzen te drukken, aldus Bernsten. “Bedrijven worden minder afhankelijk van de steeds volatielere markt.” Een andere optie zijn volgens Berntsen vergaande samenwerkingsverbanden met akkerbouwers.

De aankoop van grond voor veehouderijen is volgens hem overigens niet automatisch de beste investering die je kunt doen na 2015 bij uitbreiding van het bedrijf. In Berntsens berekening is te zien dat grond pachten de minste extra kosten oplevert aan mestafzet en ruwvoerkosten en daardoor de meest interessante optie is. “Helaas hebben pachters dat ook in de gaten, de pachtprijzen stijgen niet voor niets zo sterk. Een pure bedrijfseconomische reden.”

Laatste reacties

 • aardappelboer

  tuurlijk, zulke mensen weten het altijd hoe het gaat verlopen. Vorig jaar(2011) zeker alweer vergeten met prijzen van 4 cent voor aardappelen. Zelfs nu met een laagste hoeveelheid aardappelen wil de prijs niet echt verder omhoog. Als overal ter wereld de opbrengsten weer goed zijn is er maar zo weer teveel wat de prijs weer drukt.Kijk naar het jaar 2007. Het hoeft echter ook maar tegen te zitten en de prijs kan weer oplopen maar om nu al te zeggen dat de komende 10 jaar goed blijft vind ik wel erg ver vooruit kijken.

 • jan10

  Je vergeet de uien : rond 0 euro/kg

 • info36

  Door het gezwets van dhr. Berntsen voel ik mij plots ook erg volatiel.

 • frans64

  dan kunnen ze nog meer gaan klagen en subsidie eisen op ellerlei gebied hoe beter ze het hebben hoe meer ze klagen en kankeren maar dat hoord er bij waneer de boeren niet meer klagen dan is het met de wereld gedaan

 • info36

  O weer een reactie van nationale subsidietrekker frans11. Wat een visie heeft die man toch.

 • Bison

  Wat een grappenmaker die pierre. ha ha

 • Mels

  Ik wou dat ik mijn onzinnige visies tegen zijn tarief mocht ventileren ten gehore van een koppel branche genoten......Mijn bomen groeiden direct tot in den hemel.....

 • alco1

  Er wordt door zulke heren vaak iets vertelt, waarbij ik me afvraag. Waarom praat hij zo?

 • minasblunders1

  Pachtprijzen stijgen niet door mestafzet of ruwvoerkosten, maar omdat een stel randdebielen heeft gemeend dat je de pacht kunt bepalen door een vergelijking te maken met eigendomsbedrijven in een bepaalde regio. Wat deze figuren even 'vergeten' zijn mee te nemen in hun berekeningen is het feit dat eigenaren een flinke tweede inkomstenbron hebben, nl: de stijging van de grondprijs. Deze tweede (belastingvrije) inkomstenbron genereert door alle fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden een enorme voorsprong (en schaalsprong). Je kunt deze bedrijven dus niet vergelijken met pachtbedrijven, waar heel andere dingen spelen. O.a. dat zij juist betalen voor de grondprijsstijging, waar eigenaren voordeel van hebben. Tja, Wageningse deskundigheid....Deze misser is de ENIGE reden van die absurde pachtverhogingen.

 • Bison

  Komende 8-10 stabile prijzen,...Waar heb ik dat meer gehoord?.....
  Oh ja,.. in de bison industry in 95-96-97 toen bison kalveren 3 tot 4 duizend opbrachten en bison koeien tot $10.000.
  In 2001 kon je ze geeneens meer weggeven, sommige eigenaren groeven een gat en schoten ze dood,vele anderen gingen belly up.
  Het duurde mede door de BSE in 2002 tot 2007 voor de bisonmarkt weer wat opleefde.

 • ronald73

  Als hij zo goed in de toekomst kan kijken, waarom wordt die man dan zelf geen boer? Zo te lezen weet hij perfect hoe het moet!
  Als de ABN-AMRO mij voor 10 jaar op papier garandeerd dat zij prijsverlaging van agrarische produkten voor mijn bedrijf afdekken, wil ik best wel overwegen om naar hun bank over te stappen.

 • koestal

  inkomens bankdirecteuren komende 10 jaar ook stevig

 • ed12345

  Mels ik denk eerder dat je moet zien in het licht van wie het zegt de bank en banken moeten geld uitlenen dus als ze jou en mij maar zo gek krijgen om er zwaar voor te gaan hebben zij de eerste jaren weer een gegaradeerd goed rendement Ik denk nog steeds dat voor europa de grote drijging is het wegvallen van de bieten quotum op dat weggevallen bietenland komen wel piepers graan uien en andere gewassen die dan weer een moeilijkere plaats krijgen door te groot aanbod

 • josrodenburg

  is waarde stijging van grond een inkomen????? krijg het er niet bij gestort op de rekening, en wij grond eigenaren hebben ook niet om prijsstijging gevraagd.

 • Mels

  Ed. Ik denk dat dat meevalt. We zitten bijna allemaal al zo krap mogelijk met de hoogst renderende gewassen. Laat je de suikerbiet eruit dan geeft dat geen ruimte voor aardappels. Uien is dan ook snel klaar. 2% erbij in areaal en weg is the money. Graan zal het ook direct niet worden. Blijft grondprijsdaling over totdat het voor iemand weer rendabel wordt om te kopen. En zo kunnen banken dat weer sponsoren net als een jaar geleden en is de cirkel weer rond.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.