Home

Nieuws 465 x bekeken

Industrie vindt bijmengdoelen EU onrealistisch

Brussel – De brancheorganisatie voor de Europese ethanolindustrie, ePure, vindt de EU-doelstellingen voor de bijmenging van biobrandstoffen onrealistisch. ePure pleit voor een doel waarbij ten minste 8 procent van de brandstof uit “conventionele” biobrandstoffen bestaat, zoals bio-ethanol op basis van suiker of mais.

Daarnaast zou ten minste 2 procent van de brandstoffen moeten bestaan uit geavanceerde biobrandstoffen zoals algenbrandstof. De Europese Commissie heeft voorgesteld een plafond in te stellen van 5 procent bijmenging van biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen en een eis dat 5 procent van de mix moet bestaan uit geavanceerde biobrandstoffen.
Volgens de voorzitter van ePure, de Nederlander Rob Vierhout, is het voor de EU van belang dat de grondstof van biobrandstoffen geteeld wordt in Europa en dat de brandstof zelf ook hier gemaakt wordt. De Europese regels zouden onhaalbaar zijn en de toch al moeizaam renderende industrie in de problemen brengen.
ePure laat het innemen van haar positie samenvallen met een belangrijk biobrandstoffencongres in Rotterdam. Hier werd eerder een enquete gepresenteerd waaruit blijkt dat 80 procent van de managers in de biobrandstoffenindustrie denkt dat in 2020 de verwerking van biomassa goed zal zijn voor 20 procent van de energieproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.