Home

Nieuws 1152 x bekeken 1 reactie

Ieren vonden al maanden geleden paardenvlees

Dublin - Het Ierse vleesbedrijf QK Meats heeft al in juni vorig jaar ontdekt dat een partij rundvlees uit Polen sporen van paardenvlees bevatte. QK Meats, dat nooit de autoriteiten op de hoogte heeft gesteld, was de fabrikant van diepvriesproducten voor Birds Eye/Iglo dat die producten kort geleden in het kader van het paardenvleesschandaal op grote schaal moest terugroepen. Dat staat in een uitgebreid rapport over het schandaal dat de Ierse minister van landbouw Simon Coveney heeft uitgebracht.

Volgens Coveney is er 'geen enkel bewijs gevonden dat met vlees geknoeid is in Ierland zelf'. Gezien de herkomst van het paardenvlees maakt hij zich echter wel 'ernstig zorgen over de activiteiten van handelaren en tussenpersonen buiten Ierland'. Gezien de verbanden die zijn ontdekt met Nederland, heeft Coveney ook de Nederlandse autoriteiten ingelicht 'die de zaak verder hebben opgepakt'.

In het rapport staat dat QK Meats al in juni 15 partijen vlees van negen van haar Poolse leveranciers heeft getest. Bij zeven testen bleek paarden-DNA aanwezig te zijn. Het Ierse bedrijf heeft de betrokken partijen daarop terug gezonden naar Polen maar geen verdere maatregelen genomen. In de volgende maanden werd regelmatig opnieuw paarden-DNA in vlees uit Polen aangetroffen. Volgens het rapport stelt QK Meats dat het betrokken vlees niet in de voedselketen terecht is gekomen. Het bedrijf bleef echter ondanks de twijfelachtige herkomst vlees van haar Poolse leveranciers betrekken, waarbij het ministerie aantekent 'dat dat vlees uit Polen 400 euro per ton minder kost dan rundvlees afsnijdsel uit Ierland zelf'.

Eén reactie

  • koestal

    Die handelaren rotzooien maar wat aan ,verpesten het ook voor een ander

Of registreer je om te kunnen reageren.