Home

Nieuws 526 x bekeken 3 reacties

Groenlinks: geen inkomenssteun boven een ton

Brussel – Boeren zouden nooit meer dan een ton aan directe inkomenssteun per jaar mogen ontvangen. Het daarmee bespaarde geld moeten dan worden besteed aan plattelandsbeleid, zo vinden de Groenen in het Europees Parlement (EP).

Komende week stemt het EP over de voorstellen voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Groenen, waartoe ook Groenlinks behoort, brengt dan tevens een amendement in, waarmee de maximum steun per bedrijf op 100.000 euro wordt gesteld. Volgens fractievoorzitter José Bové leidt dit tot een korting voor 3,5 procent van de naar schatting 13 miljoen Europese bedrijven. "Dit is geen draconische maatregel, maar wel een duidelijk signaal."

Het is echter de vraag of dit voorstel van De Groenen het haalt. De Europese Commissie had namelijke eerder voorgesteld om vanaf 2014 de inkomenssteun tussen de 150.000 en 300.000 euro af te bouwen, en daarboven geen subsidie meer te verlenen. Veel lidstaten hebben zich sindsdien tegen een zogenoemd plafond gekeerd, waarna de regeringsleiders vorige maand afspraken besluiten hierover over te laten aan de nationale regeringen.

Laatste reacties

 • trekker123

  Sympathiek plan. Dat wordt voor een stuk of wat grotere bedrijven dus een tweede bv'tje oprichten. Houd het simpel en probeer niet krampachtig de ontwkkeling van bedrijven en schaalvoordeel de kop in te drukken. Hoe leuk die Anton Pieck boerderijtjes ook zijn, de wereld verandert en het leidt tot niets om te proberen de landbouwbouw daar aan te onttrekken.

 • sallandseboer

  Grotere bedrijven moeten ook aan de eisen voldoen, grotere bedrijven moeten dus meer doen om aan de eisen te voldoen van bijvoorbeeld het nieuwe GLB.

  Dus wie meer werk verzet verdiend een hogere beloning, toch?

 • joannes

  @sallandseboer; Sinds wanneer is steun een beloning voor werk?

Of registreer je om te kunnen reageren.