Home

Nieuws 505 x bekeken

Graanhandel Zwitserland niet aan banden

Bern – De Zwitserse regering legt de grondstoffenhandel geen strengere regels op, maar overweegt wel hogere belastingen. Dat is de conclusie van een studie naar de handel in onder meer graan, zuivel, metalen en olie die om fiscale redenen grotendeels via Zwitserland loopt. Niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) hadden onderzoek geëist.
Zwitserland heeft geen grote havens, landbouw of mijnen maar is een belangrijke thuishaven voor internationale handelshuizen in grondstoffen zoals Cargill, Glencore en Vitol. De belastingdruk voor bedrijven ligt in kantons als Geneve, Zug en Lugano vaak de helft lager dan in andere West-Europese landen en de Verenigde Staten terwijl voor bedrijven een minder streng regime geldt bij het rapporteren van de bedrijfscijfers.
De bedrijven, goed voor 4 procent van het bruto binnenlands product, worden vertegenwoordigd door de machtige Geneva Trading & Shipping Association. Die toont zich in een reactie tevreden over het niet uitbreiden van regulering. De organisatie wijst erop dat nu al handelshuizen zoals Trafigura Zwitserland hebben verlaten voor landen die nog betere belastingvoorwaarden bieden, zoals Singapore, Dubai en Bahamas.
Heftige kritiek van onder meer de Bern Declaratie is vooral gericht op de schimmigheid van de handel in grondstoffen, die in navolging van de financiële crisis zou leiden tot reputatieschade voor het land. In Zwitserland is het publieke debat over duurzaam ondernemen fel. Eerder stemde een overgrote meerderheid van de Zwitsers in met het aan banden leggen van bonussen en topsalarissen in de private sector.
Volgens The Financial Times nodigde Ivan Glasenberg, topman van Glencore, Zwitserse politici onlangs uit voor een diner om te praten over de handel in graan, metalen en olie. Normaliter schuwt Glencore, opgericht door de omstreden zakenman Marc Rich, pers en politiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.