Home

Nieuws 1993 x bekeken 2 reacties

Geitenzuivel bezwaar bij overname Zijerveld

Brussel/Amersfoort - FrieslandCampina kan kaashandel Zijerveld niet zonder meer overnemen. De Europese Commissie vindt dat een overname te veel negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op de markt voor geitenkaas. FrieslandCampina wil niet ingaan op de bezwaren van de Europese Commissie, maar bevestigt dat goedkeuring van de overname meer tijd kost en dat er een zogenoemde 'remedy' is ingediend.

FrieslandCampina maakte begin januari bekend dat het kaashandel Zijerveld heeft gekocht van de familie Zijerveld. Het voornaamste doel van deze overname was het verkrijgen van een sterkere positie in de kaashandel. Zijerveld is een van de grotere kaashandelaren in Nederland en verhandeld vooral veel halfharde kaas van koemelk. De onderneming rapporteerde over 2011 een omzet van bijna 400 miljoen euro, maar een winst van slechts 1,4 miljoen euro. Over 2012 zijn nog geen gegevens bekend. Zijerveld is bovendien aantrekkelijk voor FrieslandCampina omdat het een goede ingang heeft bij de supermarkten.

Zijerveld verhandelt naast koeienkaas (voor een groot deel gekocht van FrieslandCampina) en buitenlandse kazen sinds enkele jaren ook alle kaas van geitenzuivelcoöperatie Amalthea. FrieslandCampina was vóór de overname van Zijerveld al de grootste producent van geitenkaas in Nederland. Het betrekt de melk van leverancierscoöperatie CBM en zit de meeste geitenkaas af in Duitsland. Zijerveld zet de kaas van Amalthea vooral in Nederland af, maar ook op andere markten.

FrieslandCampina stelde bij de aankondiging van de overname van Zijerveld dat dit bedrijf volledig zelfstandig zou blijven opereren. Het bedrijf zou echter wel rapporteren aan de kaasdivisie van FrieslandCampina.

De Europese Commissie ziet klaarblijkelijk bezwaren in deze constructie en krachtenbundeling. De overname van de niet-geitenzuivel gerelateerde activiteiten van Zijerveld zijn, voor zover bekend, geen bezwaar voor de Commissie. In het gebruikelijke onderzoek dat voorafgaat aan een besluit van DG Mededinging, is daar vrijwel geen aandacht aan besteed. Bij zo'n onderzoek worden afnemers en concurrenten van FrieslandCampina en Zijerveld ondervraagd over de effecten die zij verwachten van een overname. Vrijwel alle vragen in het nu gedane onderzoek concentreerden zich rond de geitenzuivel.

De verwachting lijkt reëel dat FrieslandCampina een deel van de geitenzuivelactiviteiten van Zijerveld of van zichzelf moet afstoten. Een definitief oordeel moet voor 12 april zijn geveld.

Laatste reacties

  • abtje

    Zucht, niet concureren maar opkopen. Wordt je niet moe van en de leden betalen het wel.

  • jocox

    Ook hier blijkt weer dat de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie er weer in tuint dankzij de lobby van de supermarkten. Hoogste tijd dat het EU parlement haar licht hierover gaat laten schijnen. RFC dwarszitten is kennelijk een van de speerpunten ! Kortom: Genoeg is genoeg !

Of registreer je om te kunnen reageren.