Home

Nieuws 741 x bekeken 5 reacties

Fransen hekelen traag Nederlandse traagheid

Parijs – De Franse minister voor landbouw Stéphane Le Foll hekelt de traagheid van de Nederlandse autoriteiten in het paardenvlees-schandaal.

"We hebben nog steeds niets gehoord uit Nederland over het spoor daar rond het schandaal en de nieuwe affaire rond schapenvlees. We zullen Nederland daar nu over aan de tand voelen."

Frankrijk noemt steevast de Nederlandse handelaar Draap en daaraan gelieerde bedrijven als leverancier van het gewraakte vlees. Dat gebeurde zowel bij het uit Roemenië afkomstige paardenvlees als nu weer bij ‘fout’ schapenvlees uit Groot-Brittannië. In beide gevallen is dat vlees terecht gekomen bij Spanghero, het vleesbedrijf dat aan Franse kant als spil in van het paardenvlees schandaal wordt aangeduid. Volgens de Franse diensten zijn bij dat bedrijf steeds facturen aangetroffen van Draap.

Le Foll is verbolgen over het gebrek aan medewerking van de autoriteiten in ons land. "Met de Britten werken we transparant samen sinds het begin van de affaire. Maar over Nederland en de rol van Jan Fasen (eigenaar van Draap Trading) maken we ons werkelijk grote zorgen." De Franse minister spreekt daarbij van "het commerciële systeem van een weinig scrupuleuze handelaar die overal inkoopt waar hij maar goedkoop vlees kan krijgen en zich niets aantrekt van de regels".

Nederland “herkent zich niet in het geschetste beeld dat Nederland in gebreke zou blijven”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. De NVWA heeft volgens het ministerie zeer regelmatig contact met Frankrijk over de vleesfraude-onderzoeken. Nederland heeft op verzoek van Frankrijk via Europol informatie gedeeld over vleesfraude-onderzoeken. Een delegatie van de betrokken Nederlandse opsporingsdienst  heeft op 11 en 12 maart een bezoek gebracht om de in Nederland aanwezige kennis en informatie over vleesfraude met de Franse autoriteiten te delen.

Tijdens dit bezoek is ook gesproken over aanwezigheid van schapenvlees afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Laatste reacties

 • trekker123

  Hoe snel denk je dat ze in Frankrijk zijn als er wat met een Frans bedrijf aan de hand is? Als er ergens een land in de wereld is waar het 'eigen volk eerst' is, dan is het wel in Frankrijk. Moet je wel en beetje doorheen kijken.

 • richtr

  Fransen die andere landen traag noemen, de wereld op zijn kop...

 • tittekalf

  Haha laten ze eerst hun eigen gigantische zooi in de melkveehouderij eens oplossen, zoals kadavers niet meer in de mestsilo gooien en te zieke dieren doodspuiten ipv 2 weken laten liggen. Wat een geneuzel over dat beetje paardenvlees...

 • biouge

  denk dat het er in nl erger aan toe gaat als in frankrijk, kadavers in mestputten is gel.l en te zieke dieren worden gewoon uit hun liiden verlost, makkelijk om over iets te praten waar je niets vanaf weet en het paardevlees is gewoon het bedriegen van de consument en de zakken vullen met goedkoop vlees

 • tittekalf

  Haha in nl erger dan in frankrijk? Heb er 10 weken gezeten en heb zelf de kadavers in de mestput gesmeten, dus je gaat me niet vertellen alsof ik nergens vanaf weet want 1 ding weet ik zeker, wees blij dat in nl alles tenminste een beetje fatsoenlijk geregeld is als 1 van de weinige landen. Eén europa zeggen ze dan...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.