Home

Nieuws 5443 x bekeken 9 reacties

Forfarmers boekt recordwinst

Lochem – Forfarmers heeft in 2012 6,3 miljoen ton mengvoeders afgezet tegen 4,9 miljoen ton een jaar eerder. De omzet steeg van 5,2 naar 6,6 miljard euro, maar komt exclusief het verkochte Cefetra op 2,6 miljard uit.

Het nettoresultaat nam mede door een boekwinst van 12,8 miljoen euro op de verkoop van Cefetra en Probroed toe tot een record van 53,3 miljoen euro.

Forfarmers keert per certificaat een dividend uit van €0,115. Daarmee keert het voerconcern in totaal 12,1 miljoen euro uit aan dividend, tegenover 6,4 miljoen in 2011 en 9,6 miljoen in 2010. Certificaathouders kunnen wat de onderneming betreft een beursgang verwachten uiterlijk in 2016, maar vermoedelijk in 2015. Het jaar 2014 is niet volledig van de agenda, maar lijkt de top van het bedrijf niet waarschijnlijk.
Financieel directeur Arnout Traas acht een lager dividend voor 2013 goed mogelijk, gezien de verkoop van met name Cefetra in 2012 fors bijdroeg aan de winst en de markt voor met name varkensvoer moeilijk blijft. Bovendien laten grondstoffenmarkten zich moeilijk voorspellen. Op de langere termijn kan de waarde van de certificaten toenemen, omdat de aandelenbeurs meer vraag op gang brengt dan de huidige marktplaats voor certificaten.
Topman Bert-Jan Ruumpol spreekt van een 'topjaar' waarbij zowel het overgenomen Hendrix als het Britse BOCM Pauls goed bijdroegen aan het resultaat. Forfarmers heeft nu meer personeel in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland, maar volgens Ruumpol is er geen noodzaak tot sanering, omdat op de Britse markt afstanden veel groter zijn en niet, zoals in Nederland, bijna alle boeren relatief vlakbij een wereldhaven opereren.
Het belang van coöperatie Fromfarmers in de onderneming daalde van 87,6 naar 82,5 procent. Ruumpol benadrukt dat boeren zelf de keuze hebben hun participatierekeningen om te zetten in certificaten en deze dan wel niet te verhandelen. "Maar gezien de ontwikkeling in de laatste jaren lijkt het erop dat steeds meer certificaten worden verkocht aan partijen buiten de coöperatie. Het proces kan door een beursgang worden versneld."

Laatste reacties

 • veluwsboertje

  Ik gun ze het van harte
  Maar heb er toch een apart gevoel bij de
  winsten van de voerleveranciers,ze staan in geen
  verhouding met het rendement op het boerenbedrijf,
  maar ik begrijp wel niet iedereen is zo dom om er aan te verliezen.

 • agratax2

  Niet slecht voor de aandeelhouders die volgens de site bestaan uit boeren, want Forfarmers is een coöperatie. Ik hoop maar dat de boeren baas zijn over deze winst en dat er niet allerlei wettelijke regels zijn ingebouwd die voorkomen dat de boerenleden mee likken in de winst pot en alleen maar goed zijn voor de minnen en de afname en levering van producten.

 • slutter

  53 miljard ??? wij gaan met vakantie tot ziens tot kerst!!

 • lepercheron 46

  Hoeveel klanten zijn ze kwijt geraakt de laatste tijd ?

 • Harwilts

  @veluwsboertje, Natuurlijk is het een gigantische winst die dit bedrijf heeft geboekt. Echter als je de winst afzet tegen de omzet, dan is de winst weer erg mager. Namelijk minder dan 1%. Oftewel ruwweg van iedere 120 euro omzet is één euro winst geboekt. Bij deze marges moet je als management scherp aan de wind zeilen, want er hoeft niet veel te gebeuren of je winst is veranderd in een verlies.

 • Snel

  Peng,klanten kwijt .......en klanten erbij,dat heet een klanten balans.De suggestieve opmerking van jou heeft wat weg van jalouzie

 • kamat21

  Is For Farmers niet aan het pot verteren door verkoop van Cefetra en Cobroed? Dat geeft wel een vertekend winstaandeel.

 • koestal

  Ze hebben ook veel klanten er bij gekregen door de overname van Hendrix-UTD,dat was een meesterzet

 • grolschzetor

  Koestal. Denk jij dat die blijven dan?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.