Home

Nieuws 1707 x bekeken 6 reacties

EU-plan: sanctie vergroening hoger dan 30 procent

Den Haag - Het Ierse EU-voorzitterschap wil dat boeren die niet aan de nieuwe vergroeningseisen voldoen toch een deel van hun inkomenssteun inleveren. Eerder gaf de landbouwcommissie van het Europees Parlement aan dat de sanctie niet hoger mag zijn dan de waarde van de vergroeningspremie, 30 procent van de steun.

Ook de lidstaten leken die richting uit te bewegen, maar de Ierse landbouwminister Simon Coveney komt nu met een ander voorstel. De maximale hoogte van de sanctie is wat hem betreft de vergroeningspremie plus nog eens de helft van de waarde daarvan. Dit zou betekenen dat wie recht heeft op 100 euro in het ergste geval 55 euro daarvan krijgt uitgekeerd. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het Ierse voorstel wordt op 18 en 19 maart tijdens de EU-landbouwraad besproken. Volgens Dijksma bestaat er veel steun voor. Zelf maakt zij zich hard voor het beperken van de sanctie tot de waarde van de vergroeningspremie. De Tweede Kamer heeft haar daartoe de opdracht gegeven.

In het oorspronkelijke voorstel van eurocommissaris Dacian Ciolos kan de boete voor het niet voldoen aan zijn vergroeningseisen nog veel hoger oplopen. Dat plan lijkt het niet te gaan halen nu zowel de Raad als het Parlement voor een minder hoge straf zijn. De drie vergroeningseisen bestaan uit gewasdiversificatie, permanent grasland en ecologische focusgebieden.

Laatste reacties

 • Mels

  COMMUNISTEN!!!!! en we gaan het weer pikken ben ik bang. Slappelingen!

 • Demeter Griend

  Meis gewoon geen GLB meer aanvragen bij de gecombineerde opgave. Dan behoef je je ook niet meer te gedragen als een horige uit de Middeleeuwen. Je hebt altijd een keus als ondernemer.

 • Mels

  Daar gaat het niet om Demeter,als je wilt steunen moet je wel kansen bieden en de kans die nu geboden wordt wekt alleen maar wrevel.Je bent verplicht en juist de plichten brengen mensen in verzet.

 • Demeter Griend

  De vergroening wordt denk ik geen verplichting zoals ik uit de media begreep. Wanneer je het niet aanvraagt hoef je er ook niet aan mee te doen. Denk echter dat het dermate veel geld op levert dat iedere grondgebruiker zich wel 2 x bedenkt om er niet aan de gaan voldoen. Dit omdat de GLB gelden voor een deel in de richting van de vergroening gaan.
  Het is dus wel degelijk zoals het lijkt een vrijwillige keus.

 • Mels

  Wat je vrijwillig vind..... Plus de onzin van de vergroening. Dit zgn probleem maken ze in EU zelf.

 • Demeter Griend

  Je vraagt vrijwillig een uitkering (inkomensondersteuning GLB) aan. Mocht je je eigen broek op kunnen houden doe het niet. Als je liever koetjes melkt is het ook goed.
  By THE way, communisme is geheel wat anders, wij leven in een democratisch gekozen Europa. Misschien ben jij daarvoor ook naar de stembus gegaan, dat recht heb je bij een democratie. Het volk beslist en daar heb je je uiteindelijk naar te schikken anders krijg je anarchie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.