Home

Nieuws 2771 x bekeken 4 reacties

Dijksma benadrukt belang vergroening

Brussel – Landschapselementen die niet op subsidiabele grond staan, moeten wel mee kunnen tellen als vergroeningsmaatregel in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GBL). Anders zou het leiden tot een te grote lastenverzwaring.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) tijdens de raad van landbouwministers in Brussel. De Landbouwraad probeert maandag en dinsdag tot een overeenstemming te komen over de inzet voor de verdere onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement over het nieuwe GLB.

Dijksma benadrukte tijdens haar bijdrage het belang van de vergroeningsmaatregelen in het nieuwe GLB. “Ambitieuze equivalente keuzemogelijkheden voor lidstaten voor de vergroeningsmaatregelen maken hier essentieel deel van uit. Zonder dit is een compromis voor mij onmogelijk”, liet Dijksma weten.

De alternatieven voor de drie voorgestelde vergroeningsmaatregelen zitten in lastiger vaarwater, nu het Europees Parlement hier geen overeenstemming over bereikte. Ook andere lidstaten pleiten voor een ruimere keuzemogelijkheid voor vergroeningsmaatregelen. De mogelijkheid voor een dubbele financiering uit zowel de eerste als de tweede pijler voor vergroeningsmaatregelen wordt afgewezen.
De lidstaten blijken ook verdeeld over het behouden van gekoppelde steun. Oudere lidstaten zijn voor afschaffen van gekoppelde steun, nieuwere lidstaten willen graag de mogelijkheid openhouden om 15 procent van de directe betalingen in te zetten voor aan productie gekoppelde steun. De verdeeldheid is ook te zien bij het instellen van een referentieprijs voor producten. Grofweg willen nieuwe lidstaten een referentieprijs instellen, terwijl West-Europese landen alleen een vangnet willen om in geval van een crisis in te grijpen.

De Deese landbouwminister Mette Gjerskov pleitte voor het verlagen van het percentage controles van de cross-compliance-voorwaarden van 5 naar 1 procent van de boeren. Ze kreeg hiervoor veel steun.

Voorzitter van de landbouwraad, de Ierse landbouwminister Simon Coveney riep de lidstaten op om open te staan voor compromissen. “We moeten tot een akkoord komen en niet iedereen kan alles krijgen wat hij graag zou willen. Wij hebben ons flexibel opgesteld, maar u moet ook water bij de wijn doen, anders komen we nooit tot een evenwichtig compromis”, aldus Coveney.

Samen met de Europese Commissie houdt hij maandagmiddag en -avond gesprekken met de lidstaten. Doelstelling is tot een akkoord te komen, zodat ook het standpunt van de landbouwraad voor de verdere onderhandelingen met de Europese Commissie en het parlement duidelijk zijn.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik krijg steeds meer het gevoel dat het hele Europese Parlement als een kaartenhuis in elkaar zal vallen. Er zijn te grote verschillen in levenstijl en kapitaal.

 • hoekstra811

  De mensen die het geld verdienen hebben er geen recht op en worden bestolen door brussel en denhaag,ondertussen mogen ze wel het goedkope vreten voor de ambtenaren voor een rotprijsje aan de vrachtauto meegeven.

 • Farmer NL

  Ja Sharon, wordt lastig om al je vriendjes van de banen carrousel aan het eten te houden zonder GBL geld nu je andere stromen zoals ontwikkelingssamenwerking die hier normaal voor werden benut op drogen.

 • koestal

  De Hedwigpolder onder water zetten is zeker ook vergroening ,wie wordt daar weer beter van ?

Of registreer je om te kunnen reageren.