Home

Nieuws 1094 x bekeken

Cumela en ROVG starten campagne voor veilig landbouwverkeer

Arnhem - Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG), branchevereniging Cumela Nederland en opleidingsinstituut AOC Oost starten gezamenlijk een landelijke campagne voor veilig landbouwverkeer.

ROVG, AOC Oost en Cumela ontwikkelden een speciaal lesprogramma voor kinderen. Op 8 maart startte de campagne in Azewijn waar basisschoolkinderen kennis konden maken met landbouwvoertuigen. De aftrap in Azewijn maakt onderdeel uit van de praktijkles Vomol; veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer. Bij dit speciale lesprogramma krijgen elf- en twaalfjarigen in een dagdeel praktische kennis en informatie over verkeerssituaties en de grote landbouwvoertuigen.

Jaarlijks vallen bij ongevallen met landbouwverkeer in Nederland gemiddeld 16 doden en 100 ernstig gewonden, de meeste bij de tegenpartij. Fietsers, met name schoolgaande kinderen die zonder ouders zelfstandig op pad gaan, zijn hierbij extra kwetsbaar. Hoewel de verkeersveiligheid voor veel weggebruikers de afgelopen jaren is verbeterd, is het aantal slachtoffers als gevolg van een ongeval met een landbouwvoertuig de laatste 20 jaar constant gebleven.

Veilig landbouwverkeer is het speerpunt van Cumela Nederland voor de komende jaren. Als brancheorganisatie wil zij op proactieve en effectieve wijze het verkeersgedrag van alle weggebruikers beïnvloeden om daarmee het aantal ongevallen waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn, sterk terug te dringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.