Home

Nieuws 646 x bekeken 3 reacties

Ciolos wil een eerlijk landbouwbeleid

Straatsburg – Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw vindt een eerlijk landbouwbeleid een van de speerpunten in de onderhandelingen tussen het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Landbouwraad. Dat zei hij tijdens het debat in het Europese Parlement voorafgaande aan de stemmingen over de vier voorstellen voor het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Onder eerlijk verstaat Ciolos een eerlijke verdeling van middelen tussen lidstaten en een goede omschrijving van actieve agrariërs om te voorkomen dat niet-boeren ook landbouwsteun krijgen. Ciolos wil jonge boeren extra steunen, omdat zij van belang zijn voor de toekomst van Europa. “Dit moet Europees geregeld worden en niet vrijwillig per lidstaat”, vindt Ciolos. Voor kleine boeren wil Ciolos een eenvoudigere regeling om steun te krijgen. Hij staat daarbij open voor idee om een bonus in te stellen voor de eerste hectare van een klein bedrijf .

Ciolos zegt te willen voorkomen dat de vergroeningsmaatregelen uitlopen op een vorm van vergroening voor de bühne, zonder dat er echt maatregelen worden genomen. Hij staat wel open voor andere dan de drie voorgestelde vergroeningsmaatregelen, maar de ecologische- en milieueffecten moeten dan wel van vergelijkbaar niveau zijn als bij de voorgeschreven gewasrotatie, 7 procent braak en blijvend grasland. Voor bedrijven die niet aan vergroening willen doen, wil Ciolos een geloofwaardig sanctiebeleid. Om te voorkomen dat voor vergroeningsmaatregelen een dubbele premie te ontvangen is, vanuit de eerste en de tweede premie, wil Ciolos de vergroeningsmaatregelen uit de eerste pijler als basis gebruiken voor de extra maatregelen uit pijler twee.

Woensdag stemt het Europees Parlement over het voorstel voor het GLB. Als het EP instemt met de plannen, kan de onderhandeling tussen het parlement, de Europese commissie en de raad van landbouwministers beginnen. Doelstelling is dat er in juni een akkoord komt over het nieuwe landbouwbeleid.

Laatste reacties

  • drientje

    Grote vraag blijft nog altijd, hoe kun je inkomensondersteuning via een omslag op hectare's rechtvaardig en eerlijk beleid noemen.

  • schoenmakers1

    eerlijk is alleen weg met alle subsidies, en laat de boeren boer zijn

  • koestal

    De koningshuizen van Nederland en Engeland krijgen ook veel landbouwsubsidies,noemen zich zeker ook boer

Of registreer je om te kunnen reageren.