Home

Nieuws 4425 x bekeken 7 reacties

CDA weer veruit grootste landbouwpartij

Doetinchem – Het CDA is met 40 procent weer de grootste politieke partij in de landbouw. De VVD daalde van 41 procent in september 2012 naar 20 procent, zo blijkt uit een peiling van het Boerderij Lezerspanel.

Het is een duidelijke trendbreuk met de verkiezingen van 2010 en 2012 waarbij het CDA zijn jarenlange nummer één positie moest afstaan aan de VVD. De VVD is nog wel nummer twee gebleven, maar verliest in de landbouw wel meer dan in de landelijke peilingen. De peiling in het panel in september 2012 betreft de situatie net voor de Tweede Kamerverkiezingen. Stabiel is de SGP met 8 procent van de stemmen. De PVV steeg van 5 naar 6 procent, de Christenunie steeg van 1 naar 2 procent. 50Plus is in de landbouw de vijfde partij geworden met 4 procent van de stemmen, tegen nul procent in september 2012.
Uit de peiling in het lezerspanel blijkt ook een slechte score voor het huidige VVD-PvdA-kabinet en het leiderschap van premier Mark Rutte. Op de vraag hoe Rutte het kabinet en Nederland leidt antwoordde 34 procent ‘enigszins tot zeer tevreden’, maar 62 procent is ‘enigszins tot zeer ontevreden’.

Laatste reacties

 • abtje

  Leuk, maar er zijn nu geen verkiezingen, dus?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Met 40% van de burgers zouden ze blijer zijn.

 • Henk Tennekes

  Dat belooft niets goed. Het CDA, die goed rentmeesterschap in haar vaandel had staan, is verantwoordelijk voor natuurafbraak en de dreiging van een dode lente, en heeft naar mijn idee daarmee voor lange tijd het recht verspeeld vorm te geven aan de toekomst van de land- en tuinbouw.

 • Tiny1946

  Wat zijn we nu met VVD of andere partijen
  We hebben gebrek aan partijen die hun verstand gebruiken de landbouw en veehouderij is de drijf veer van het gehele land werkgelegenheid en welvaart.
  Hun de boer veehouder een boterham !

 • anton1937

  Reactie op Henk Tennekes. De VVD,de PVDA,de PVVD,GL,CU,SP etc zijn voor het onder water zetten van Hedwigerpolder, al deze partijen zijn voor natuurafbraak, waarschijnlijk hoor jij daar ook bij.De landbouw is in Nederland de 2 de belangrijkste inkomstenbron, meer als 90 miljard euro. In het voetspoor van Gerrit Braks krijgen we weer een goede en gezonde landbouw. Dat de boeren massaal de VVD de rug toe keren was te verwachten.

 • m.nieuweboer

  Het CDA zou er goed aan doen om eens te vragen naar de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniak beleid in ons land.De rapporten die ten grondslag liggen aan dit beleid zijn niet gebaseerd op praktijk onderzoek maar op literatuur studies van het RIVM en de WUR die praktijk onderzoek hebben genegeerd.Men doet minachtend over de door diverse organisaties aangeboden praktijk onderzoek en houd zich bezig met het verdedigen van eigen z.g.n.onderzoek.Nu blijkt dat emissie van NH3 niet te meten is omdat het weinig voorstelt en een al tweejarige proef met bovengronds aanwenden niet mag worden verlengd van de Staats secretaris na advies van de Commissie bodem bescherming.In deze commissie bestaande uit 9 leden zit geen enkele bodem of bemestingsdeskundige en de praktijk ontbreekt eveneens ,een commissie van ,,likmevessie'die weten van bodem en bemesting even veel als een koe van zondag. Hierover kan men scherpe vragen stellen als oppositie partij nu we het bodemleven aan het vernietigen zijn.
  M.Nieuweboer

 • minasblunders1

  Wetenschappelijke onderbouwingen zijn in dit land volstrekt onbelangrijk, Nieuweboer. Men bedenkt een theorie en houdt vervolgens halsstarrig vast aan die theorie, ondanks dat de praktijk iets totaal anders uitwijst. Dit noemen ze dan 'wetenschap'.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.