Home

Nieuws 3675 x bekeken 10 reacties

Bezuinigingen GLB leiden tot 500 euro korting per bedrijf

Den Haag – De bezuinigingen op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) leiden tot een verlies aan inkomensondersteuning van jaarlijks 500 euro per bedrijf. Zetmeelaardappeltelers en melkveehouders gaan er in absolute zin het meest op achteruit, zo blijkt uit een studie van LEI en Panteia.

Op verzoek van de Tweede Kamer rekenden de bureaus uit wat de gevolgen zijn voor Nederlandse boeren van het EU-begrotingsakkoord. Voor zetmeelaardappelbedrijven betekent dit, na volledige implementatie van het nieuwe beleid in 2020, een korting van 1.400 euro in vergelijking met het voorstel van de Europese Commissie. Melkveehouders moeten rekenen op een daling van 900 euro. Dit komt bovenop de verliezen als gevolg van beleidsinhoudelijke wijzigingen.

Op basis van de plannen van eurocommissaris Dacian Ciolos zou er voor Nederland in 2020 763 miljoen euro aan inkomensondersteuning beschikbaar zijn; dit wordt als het aan de regeringsleiders ligt 735 miljoen. Ter vergelijking: dit jaar bedraagt het budget 830 miljoen euro. De gemiddelde hectarepremie daalt door de bezuinigingsvoorstellen van 404 naar 389 euro. Overigens moeten de lidstaten hier nog overeenstemming over zien te bereiken met het Europees Parlement.

In het rapport laten LEI en Panteia ook de gevolgen van het kabinetsbeleid op de boereninkomens zien. Gemiddeld gaat de gehele sector er 0,9 procent op vooruit, wat neerkomt op 390 euro per bedrijf. De verschillen per bedrijfstype zijn echter groot. Zo moeten de melkveehouderij en akkerbouw een klein verlies incasseren van 0,9 respectievelijk 0,6 procent. De intensieve veehouderij gaat er 4,1 procent op vooruit en de tuinbouw profiteert met 8,2 procent.

In die berekeningen zijn tal van maatregelen meegenomen, zoals de afschaffing van het accijnsvoordeel op rode diesel en het schrappen van de productschappen. Bij dat laatste maken de onderzoekers wel een voorbehoud. Het vervallen van de heffingen betekent weliswaar een lastenverlichting, maar daar kunnen straks verzoeken tot nieuwe bijdragen uit de sector tegenover staan.

Laatste reacties

 • abtje

  Persoonlijk vind ik het niet erg om iets in te leveren voor een tuinbouwer of andere bedrijfstak collega, MITS er geen geld wegvloeit naar damclubs of fietspaden en al die andere onzin wat niets met landbouw te maken heeft.
  Als daar na gekeken werd gingen we er allemaal op vooruit.
  Nog beter zou het zijn om die subsidies af te schaffen en een eerlijke prijs te betalen.
  Dat scheelt ook ambtenaren, geloof dat er per melkveehouder DRIE ambtenaren rond proberen te lopen om hem te controleren.

 • Mels

  Het ondersteunen van boeren inkomens vindt ik op zich geen probleem als je het wil doen om voedsel goedkoop te houden. De nieuwe plannen voorzien ook in toeslagrechten voor tulpentelers enz. Ook de vollegrondsgroenteteelt gaat tsr krijgen. De toekenning klopt nog steeds geen zak van. Rechten grondgebonden maken via de gecombineerde opgave is nog steeds een stap te ver voor d e proleten in Brussel,wel kunnen ze zien of je teveel of te weinig opgeeft voor de vergroening. Ja ja.Ze zijn dan niet meer verhandelbaar en degene die op het betreffende perceel teelt krijgt de toeslag. Wat zou daar nou mis mee kunnen zijn.

 • hoekstra811

  Och heden beste man drie?Het zijn er wel TIEN!!!!

 • Mels

  Als dat zo zou zijn konden die mooi komen helpen. Trekker in de schuur en met de zeis maaien enz. Super duurzaam:-)

 • abtje

  Komen ze allemaal met grote auto. Jouw erf vol. Maaien ze bij elkaar het gras voor de voeten weg, eentje raakt er gewond, moeten ze dat onderzoeken en rapport van maken en verbaliseren.
  Gevolg, je gras wordt alsnog niet gemaait, alles word door onderzoeken vertrapt, zonder oogst met boete en opgeheven vingertje en uiteraard korting op bedrijfstoeslag.
  Nee, boeren valt niet mee tegenwoordig...:-)

 • info36

  Met dank aan boerenvriend Rutte beuren we weer minder.

 • schoenmakers1

  wanneer zouden de ministers en kamerleden eens gekort worden, dan konden zij ook eens voelen hoe het is om in te leveren

 • Mels

  Nee ze moeten op de fiets komen en krijgen pbm's uitgereikt. Dat moet volgens arbo protocol. Abtje,toch begrijpen wij elkaar wel;-)

 • Demeter Griend

  Ach een beetje handelen in toeslagrechten en je hebt ze zo weer verdient achter de computer. Ik wordt er niet warm of koud van en ook niet moe.
  Van mijn mogen ze de bejaarden in het tehuis er best iets van geven, maar sommigen hebben in het bejaardentehuis ook nog toeslagrechten te verzilveren die moeten wij dan weer hebben.

 • Mels

  Ja juist daarom moeten ze het aan het perceel koppelen. Wordt dat dan neptuur kunnen ze zo de beheerder de natuurtoeslag geven.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.