Home

Nieuws 979 x bekeken 1 reactie

‘Beschikbaarheid nitraatkunstmest in gevaar’

Geleen – Een nieuw systeem voor de CO2-handel kan de productie van nitraatkunstmest onder druk zetten.

Nitraatkunstmest zoals KAS wordt mogelijk duur en moeilijker verkrijgbaar en een inferieur product, ureum, wint dan terrein. Dat stelt Fertilizer Europe in een campagne, die in Nederland wordt geleid door Wouter Simons van OCI Nitrogen, het vroegere kunstmestbedrijf van DSM.
CO2-rechten zijn momenteel heel goedkoop en dus geen effectieve manier de CO2-uitstoot van de industrie te verkleinen, aldus Simons. De Europese Commissie overweegt per branche minder certificaten uit te geven dan wel een algemene korting van tientallen procenten in te voeren. De nitraatproducenten hebben volgens Simons grote vooruitgang geboekt in het terugdringen van milieuvervuiling maar worden niet beloond.
Minder rechten maakt dat de minder efficiënte fabrieken die nitraatkunstmest maken zullen sluiten, aldus Simons, en de prijzen van KAS omhoog vliegen. Daarmee komt het concurrerende product ureum weer in zwang, terwijl dit lagere opbrengsten voor boeren en meer milieuvervuiling met zich meebrengt. Complicerende factor is dat vanuit Azië steeds meer nitraat wordt gekocht, waardoor de markt toch al onder druk komt.

Eén reactie

  • gerjan slingenbergh

    Er zijn genoeg planten (vlinderbloemigen) die de stikstof uit de lucht halen dus zonder nitraatkunstmest kan het ook. Het bovenstaande bericht is bedoeld om de boeren snel over te halen om N kunstmest te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.