Home

Nieuws 2460 x bekeken 9 reacties

Actieplan bijensterfte Syngenta en Bayer CropScience

Bazel – Syngenta en Bayer CropScience lanceren een actieplan waarmee de bijensterfte kan worden tegengegaan.

De producenten van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen zien het plan als een alternatief voor een tijdelijk verbod op neonicotinoïden zoals de Europese Commissie wenst, maar waarover de lidstaten het niet eens zijn.
Volgens directielid John Atkin van Syngenta verschaft het plan “waardevolle inzichten op het gebied van bijengezondheid, terwijl een verbod op neonicotinoïden simpelweg de deur naar begrip van het probleem afsluit.” Een verbod redt “geen enkele bijenkorf”, aldus Atkin. Voor het Zwitserse concern staat circa een miljard euro omzet op het spel.
Bayer CropScience wordt ook maar in mindere mate geraakt. Volgens directielid Rüdiger Scheitza wijst al het bewijs erop dat diverse parasieten en ziekten de oorzaak van slechte bijengezondheid zijn. Toch komen de ondernemingen volgens Scheitza critici tegemoet door steun te verlenen aan een veldmonitoringsprogramma gericht op de invloed van neonicotinoïden op de bijengezondheid in velden met mais, koolzaad, zonnebloemzaad en katoen.
Daarnaast zouden boeren verplicht zo moeten werken dat de kans dat bijen het gif binnenkrijgen uiterst klein is. Nu schrijven de producenten van agrochemicaliën dergelijke methoden al voor en passen de meeste boeren deze ook toe, aldus de bedrijven. Ook pleiten de bedrijven voor investeringen in onderzoek naar de invloed van parasieten en virussen op bijensterfte en het stimuleren van akkerranden met stuifmeelrijke, bloeiende gewassen.

Laatste reacties

 • Romeijn

  Hierbij wordt dus nog steeds niet voldaan aan het voorzorgsprincipe en de ongeoormerkte financiering van het noodzakelijke absoluut onafhankelijk onderzoek...

 • Vera Wijnveen

  En hoe komt het dat de bijen een slechte gezondheid hebben (lees: verminderde weerstand), waardoor parasieten en ziektes de kans krijgen? ....... juist, door alle bestrijdingsmiddelen! Wanneer worden we wakker!

 • jordi 1455

  Vera darren leven korter.

 • wajsan

  Niet alleen bijen sterven door gewasbestrijdingsmiddelen ook andere insecten die juist ziekten bestrijden. Een gezonde bodem in plaats van dood substraat> En trouwens waar is de mais voor? Koeienvoer voor vleesproductie. Minder vlees is gezonder voor mens en millieu. Boeren moeten andere inkomensbronnen zoeken.

 • Ishtar

  Fijn dat Syngenta en Bayers ineens met inzichten komen nu ze financíeel 'geraakt' worden.
  Fijn toch dat ze dat nooit eerder dan gaven...
  Als ik hun was zou ik doen als wat ze normaal doen, immers de WUR in Wageningen inschakelen, immers die zijn altijd op zoek naar derde geldstromen, en produceren heus wel vooringenomen 'wetenschappelijke' uitslagen, ik zou Tjeerd Blacquière gewoon vragen, die weet immers elk antwoord al voor ie 'onderzoek' gaat doen.....
  Tjeerd Blacquière dus voor de nobel prijs van de vrede, geprezen voor zijn moed en onafhankelijkheid en maximale inzet voor zijn medemens.....
  En hebben we al een kritisch geluid gehoord uit de Wageningse universiteit?
  Laat ik herhalen, hebben we al een kritisch geluid gehoord uit de Wageningse Universiteit?
  Nope, geld, geld geld geld geld geld geld, geld geld geld geld geld geld, geld geld geld geld geld geld, geld geld geld geld geld en nog veeeeel meer geld, geld geld geld geld geld geld, geld geld geld geld geld /.......

 • Henk Tennekes

  Paralyse door analyse. De chemielobby pleit sinds de eerste incidenten met neonicotinoide insecticiden in 1994 in Frankrijk voor 'nader onderzoek'. En universiteiten zoals WUR hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt en daarmee dringend noodzakelijke beleidsmaatregelen ten aanzien van de neonicotinoiden tegen gehouden. Door de succesvolle vertragingstaktiek van de chemielobby ontstond een kaalslag in de natuur. Bijen, hommels, vlinders, vogels, egels, kikkers, vleermuizen hadden de grootste moeite te overleven in een landschap waarin de insecten door neonicotinoide insecticiden systematisch werden uitgeroeid. Een herbezinning op onafhankelijke wetenschap is dringend noodzakelijk.

 • Everhallen

  en vandaag in de New York Times weer een ander alarmerend artikel dat juist weer wel ingaat op de pesticiden en neonicotinoiden. http://www.nytimes.com/2013/03/29/science/earth/soaring-bee-deaths-in-2012-sound-alarm-on-malady.html?pagewanted=2&_r=1&hpw&

 • holtslag

  Is het jullie wel bekend dat bijen niet tegen straling van mobiele telefoons kunnen!!Het blijkt dat straling de grootste oorzaak is. De bijen raken hun oriëntatie kwijt en kunnen hun korf niet meer vinden en sterven.Google maar eens naar Bijen en straling.Hieruit blijkt dat als we de bijen willen redden onze mobiele telefoons enz. weg moeten doen.Het is te gemakkelijk om alle schuld aan
  gewasbeschermings te geven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.