Home

Nieuws 2226 x bekeken 17 reacties

Wormen dragen bij aan broeikasgas

Wageningen - Regenwormen dragen sterk bij aan de productie van broeikasgassen. Dat blijkt uit een studie van Wageningse, Ierse, Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers, dat deze week wordt gepubliceerd in Nature Climate Change.

Regenwormen zorgen ervoor dat organische plantenresten gemakkelijker worden afgebroken. Daarbij komt kooldioxide vrij. Tegelijk produceert de regenworm ook lachgas in de darmen.

De uitstoot van broeikasgassen uit de bodem levert een belangrijke bijdrage aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Aangenomen wordt dat broeikasgassen een rol spelen bij de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Volgens de studie verhogen regenwormen de uitstoot van koolzuurgas met 33 procent en die van lachgas met 42 procent. Onderzoeker Jan Willem van Groenigen denkt dat de rol van de regenworm een belangrijke verklaring kan zijn voor het mechanisme van de opwarming van de aarde. "Bodems zijn een sterspeler in het klimaatverhaal", aldus Van Groenigen. "Er zit meer koolstof in organische vorm in de bodem dan als kooldioxide in de atmosfeer."

Laatste reacties

 • harm59

  volgende actie van NL dus: wormen verbieden...

 • jordi 1455

  Dan ben je wel even bezig.

 • miniplaat

  dit zal wel uitdraaien op minder mest in de bodem stoppen, zodat minder wormen voedsel hebben. Maar jezus, laat die mensen is nuttige dingen gaan doen, ipv weer zo'n vaag onderzoek naar broeikas gas. Er is vast een reden voor de opwarming van de aarde, maar de opwarming is deel van een cyclus(warm/koud) van de aarde die al miljoenen jaren loopt. de mens denkt dat even uit te vogelen door een vierkante meter grond met wormen te onderzoeken?

 • bankivahoen

  Nieuwe hoax: Global Worming !

 • Natalie

  Lindaan weer in de verkoop ?

 • Mozes

  Het heeft niets met het broeikasprobleem te maken. De CO2 die vrijkomt uit de bodem door regenwormen is een onderdeel van de natuurlijke CO2 kringloop. CO2 wordt door planten uit de lucht opgenomen en de koolstof wordt vastgelegd in het organisch matriaal. Dit komt vervolgens in de bodem terecht waar het afgebroken wordt door regenwormen waarna de koolstof in de vorm van CO2 weer terug keert in de lucht. Zolang deze twee processen met elkaar in evenwicht zijn is er niets aan de hand.

 • jordi 1455

  miniplaat je hebt gelijk er zijn meerdere ijstijden geweest het kan zo dat over 1000 jaar het weer kouder wordt.

 • agratax2

  Nu we de CO2 uitstoot uit verbrandingen hebben terug gedrongen of afgevangen zoeken we nieuwe slachtoffers. Gelukkig zijn daar de wormen, volgens de burger eng en van geen nut. Afslachten dan is dat CO2 probleem ook weer opgelost. Helaas zonder wormen komt de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid in het gedrang en daarmee zal de voedselproductie niet stijgen maar dalen. Hoe nu verder, wat we ook doen steeds komen we onszelf tegen en moeten we erkennen dat we meer van de aarde vragen dan ze kan opbrengen zonder 'in te teren'.

 • ikkethuis

  Ik zie het probleem niet met een hoger co2 gehalte. Als het co2 gehalte oploopt, krijg je meer groei, en wordt er weer meer vastgelegd in organische stof.
  Het probleem zit hem in welk stukje van de kringloop je onderzoekt.
  Het grootste probleem is dat er teveel onderzoekers zijn, die zich moeten bewijzen door telkens met nieuwe uitspraken te komen, en liefst tegenovergesteld van wat iedereen vind, want dat geeft een shock effect.

 • DJM

  AANGENOMEN WORDT!!!!

 • gifsoja.nl

  Een gezonde bodem heeft veel organisch materiaal en veel wormen. Die spelen een onmisbare rol in het bodemleven. Dat is de natuurlijke kringloop die we nodig hebben voor duurzame productie van voedingsgewassen. Natuurlijk stoten wormen CO2 uit, dat doen alle dieren die ademen. Wij mensen ook. Het zijn niet dit soort processen die voor de enorme toename in broeikasgassen zorgen, die wordt veroorzaakt door het op ongekende schaal verbranden van de fossiele resten van planten die we gebruiken in de vorm van olie, gas en kolen. Ook het op grote schaal kappen van bos en uitputten van de bodem met intensieve landbouw, kunstmest en pesticiden jaagt enorme hoeveelheden extra CO2 de lucht in. Juist gezonde en vruchtbare bodems zijn in staat daar een deel van op te nemen en koolstof in de vorm van humus in de bodem op te slaan. In dat proces leveren wormen een onmisbare rol. Kortom, wat is dit voor dom onderzoek?

 • jordi 1455

  Men prijst biodiesel aan maar is niet schoner dan de dieselolie. Men denkt door emissie eisen voor motoren minder Co2 uit te stoten. Bij de verbranding mag dat wel zo zijn maar aangezien het verbruik verhoudingsgewijs hoger ligt dan een diesel van voor de emissie eisen. aangezien de extra benodigde brandstof opgepompt, verscheept, geraffineerd en gedistrubeerd moet worden en daardoor ook meer Co2 uitstoot bij komt. Dus kort gezegd we komen niet verder en zijn mogelijk nog verder van huis. Verhoog de efficiëntie van motoren het is voordelig voor het milieu en voor de portomonee.

 • sjoerddehoop1

  Wageningse onderzoekers weten blijkbaar niet meer wat het 'leven' is.
  Dat is een kringloop van allerlei plantaardige, dierlijke en menselijke processen in een ecosysteem. Daarom wordt volop onder andere Koolstof (C) en zuurstof (O) met elkaar uitgewisseld en dat gebeurd al miljoenen jaren.
  Nu krijgen de wormen ineens weer de schuld. Dit is geen reclame voor Wageningen. Gelukkig zijn daar ook nog onderzoekers die wél begrijpen hoe de ecosystemen werken.

  Misschien is de journalist ook niet al te helder; dat hij dit zonder kritische opmerking zomaar in de krant zet.

 • denker123

  Weer een groot nadeel van het produceren van biobrandstoffen uit voedselgewassen het co2 voordeel is nu volledig weg.Geen voedsel meer produceren betekent geen eten dus de landbouw als voedselproducent moet wel doorgaan ondanks het co2 verhaal.

 • agratax2

  Wat te denken van de CO2 uitstoot van 7 miljard mensen? Kan dit niet en beetje minder om de het klimaat te ontzien?

 • agratax2

  Alle onderzochte activiteiten m.b.t. CO2 of lachgas uitstoot zijn nodig om het aantal mensen op peil te houden ja zelfs nog te laten groeien. Hoe kunnen we voedselproductie, transport, verwarming etc. stop zetten en toch naar 9 miljard mensen willen groeien. Dit noem ik 'De kool en de geit sparen'.

 • jinkehes

  Jammer dat deze zinsneden ontbreken in het bericht: ''Wormen lijken de lachgasuitstoot het sterkst te vergroten in bodems met een hoog gehalte aan organische koolstof. Dat zou erop kunnen duiden dat verhoogde lachgasemissies een gevolg zijn van het opslaan van extra koolstof in de bodem. Landbouwgronden zijn verreweg de grootste bron van lachgas, vooral door het opbrengen van grote hoeveelheden (kunst)mest. Relatief kleine veranderingen in de broeikasgasbalans van de bodem kunnen derhalve grote gevolgen hebben voor klimaatverandering.''

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.