Home

Nieuws 727 x bekeken

WTO onderzoekt rol voedselvoorraden

Genève - De WTO gaat onderzoeken hoe landen omgaan met publieke voedselvoorraden. Dat zijn de landbouwonderhandelaren van de 158 lidstaten tellende organisatie overeengekomen in een zogeheten technische bijeenkomst. Doel is te onderzoeken of landen qua voorradenbeleid meer toegestaan moet worden.

De WTO benadrukt dat de gesprekken niet verward moeten worden met onderhandelingen. Het is volgens de organisatie belangrijk te werken aan "meer begrip voor beleid en praktijk wereldwijd". De gedeelde informatie die in de technische ronde wordt verstrekt, mag niet direct worden gebruikt in de onderhandelingen voor een nieuw vrijhandelsverdrag.

Veel landen wereldwijd, waaronder China, India en Rusland, hanteren strategische voorraden van bijvoorbeeld graan en soja om extreme prijsstijgingen of tekorten tegen te kunnen gaan. De EU bouwde dergelijke voorraden juist af, ook omdat het blok financieel sterk genoeg zou zijn bij hoge prijzen of dreigende tekorten op de wereldmarkt in te kopen.
Het onderzoek naar voorradenbeleid is een uitvloeisel van afspraken die zijn gemaakt tijdens de ministeriële bijeenkomt in Genève in december 2011. De lidstaten willen een kader schetsen voor landbouwonderhandelingen die in december tijdens een nieuwe ministeriële top in Bali aan bod komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.