Home

Nieuws 4053 x bekeken 1 reactie

WOZ-waarde agrarisch gedaald

Doetinchem – Voor het eerst sinds lange tijd ligt de WOZ-waarde van agrarische objecten lager. Landelijk is de gemiddelde waarde 0,5 procent gedaald.

Dit heeft de Waarderingskamer, de toezichthouder op de toepassing van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ), volgens opgaven van gemeenten, berekend in opdracht van Boerderij.

De verschillen per gemeente zijn wel fors. Ruud Kathmann, lid van het managementteam van de Waarderingskamer: “De spreiding per gemeente is groot. Er zijn gemeenten die een daling van ruim 10 procent rapporteren, maar ook gemeenten met gemiddeld nog een significante stijging.”

In de WOZ-beschikking die gemeenten nu rondsturen staat de waarde van de gebouwen en ondergrond, zoals die was op peildatum 1 januari 2012. Die waarde ligt nu dus volgens de Waarderingskamer landelijk gezien gemiddeld iets lager, vergeleken met de vorige peildatum 1 januari 2011.

Opmerkelijk is dat de ontwikkeling van de WOZ-waarde van agrarische gebouwen uit de pas loopt met die van woningen. De WOZ-waarde van woningen daalde gemiddeld tussen 2011 en 2012 met 3,6 procent. Tussen 2010 en 2011 lagen de WOZ-waarden van woningen gemiddeld 2 procent lager. Voor het eerst sinds lange tijd daalt nu dus ook landelijk de gemiddelde waarde van agrarische objecten. Vorig jaar (peildatum 1 januari 2011 vergeleken met 1 januari 2010) lag de WOZ-waarde van agrarische objecten nog 0,3 procent hoger, volgens de Waarderingskamer.

Taxateurs waarschuwen dat ondernemers er goed aan doen om de WOZ-waarde te checken. Het komt in hun ogen nog steeds vaak voor dat die waarde onjuist is. “Landbouwbedrijven veranderen. Stallen komen leeg te staan en soms wordt er geen onderhoud gepleegd. Dit heeft van invloed op de WOZ-waarde”, zegt Michel Uyen, eigenaar van Previcus Vastgoed. Dit is een kantoor die voor klanten bezwaar maakt tegen, in hun ogen, te hoge WOZ-waarde.

Vooral bij kleine, niet-moderne landbouwbedrijven met oude schuren en/of stallen klopt de vastgestelde WOZ-waarde vaak niet, stellen taxateurs. Uyen: “Het zijn vaak oudere bedrijven die gecorrigeerd moeten worden op onderhoud en doelmatigheid van de gebouwen. Bij deze bedrijven is de WOZ-waarde vaak te hoog vastgesteld.” Ook Peter van der Knaap van LTO Vastgoed merkt dat gemeenten niet altijd correct de waarde vaststellen van agrarische gebouwen.

Volgens LTO Vastgoed, op basis van eigen gegevens, bleef de waarde van een melkveebedrijf stabiel in de periode 2011-2012. Ook akkerbouwbedrijven bleven hetzelfde waard in die periode. Van der Knaap: “Vooral intensieve bedrijven en bedrijven in de glastuinbouw zijn heel stevig in waarde gedaald.” De grootste makelaarsvereniging NVM bevestigt dit beeld.

Iedereen kan kosteloos bezwaar indienen tegen de WOZ-beschikking die dezer dagen in de brievenbus valt. Dit moet binnen zes weken na dagtekening van de beschikking. Gemeenten sturen niet automatisch het taxatieverslag op waarin staat hoe de WOZ-waarde is bepaald. Deze is bij elke gemeente kosteloos op te vragen.

Eén reactie

  • boerderijkrokus

    Wie-o-wie kan er helpen met bezwaar maken tegen woz-waarde agrarisch?

Of registreer je om te kunnen reageren.