Home

Nieuws 564 x bekeken

WHO bezorgd over H5N1-besmettingen Cambodja

Rome - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bezorgd over de verspreiding van het vogelgriepvirus onder mensen in Cambodja. Alleen dit jaar zijn in Cambodja al zes mensen overleden na een besmetting met het Aziatisch vogelgriepvirus H5N1.

Maandag was sprake van de achtste geregistreerde besmetting bij een man die twee eenden had gegeten, die hij dood had gevonden in het dorp waar hij woonde. Volgens lokale media is er sprake van meer vogelsterfte in het gebied.

De nieuwe besmettingen doen zich vooral voor in het zuiden van het land. Er zijn geen aanwijzingen, dat de besmetting ook van mens op mens gaat. Als die aanwijzingen worden gevonden, gaan bij de Wereldgezondheidsorganisatie alle alarmbellen rinkelen.

In wetenschappelijke publicaties is gemeld dat het H5N1-virus algemeen voorkomt onder het pluimvee in Cambodja. Bij de viering van het Cambodjaans nieuwjaar is er meer pluimvee vervoerd, waardoor het virus mogelijk verder verspreid is en bij mensen is terecht gekomen.

In het gehele vorig jaar telde Cambodja in totaal drie besmettingen bij mensen. Wereldwijd werden vorig jaar 32 menselijke besmettingen  bij de WHO gemeld, waarvan twintig dodelijk. Dit jaar zijn er tenminste 11 meldingen, waarvan 7 dodelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.