Home

Nieuws 1294 x bekeken

‘Voedselproblematiek strategisch benaderen’

Den Haag – Nederland moet voedselproblematiek meer strategisch benaderen, door bijvoorbeeld de eigen productie op peil te houden en partnerschappen te sluiten met grote leveranciers van grondstoffen.

Dat staat in een rapport dat is opgesteld door het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en landbouweconomisch instituut LEI.

Steeds meer landen nemen maatregelen om de beschikbaarheid van voldoende voedsel en grondstoffen veilig te stellen, aldus Marjolein de Ridder van HCSS. Belangrijke sectoren binnen de Nederlandse landbouw zijn afhankelijk van importen zoals fosfaat, soja en cacao. Nederland is daarom kwetsbaar voor soms onvoorspelbaar handelsbeleid van landen als Rusland of Argentinië of concurrentie van nieuwe grote importeurs als China.
De risico’s nemen toe naarmate de schaarste toeneemt. Andersom is Nederland een grote exporteur. “Nederland moet leveranciers actief iets aanbieden zodat tot langdurige afspraken gekomen kan worden. Ouderwets voor-wat-hoort-wat. Denk aan afspraken met Marokko voor de levering van fosfaat of met Brazilië voor soja.”

De Nederlandse voedselproductie moet in stand blijven, aldus De Ridder, maar slechts deels om te voorkomen dat Nederland te kwetsbaar wordt voor buitenlandse oogsten of prijsschommelingen. “Het belangrijkste argument is dat vooral een exporteur is van kennis en kunde. De sector heeft wel een minimumproductie nodig om geloofwaardig te blijven, denkt De Ridder, en de grens is zo ongeveer bereikt.

“Voor de lange termijn geloven we dat vrijhandel de beschikbaarheid het beste garandeert, maar voor nu moeten we erkennen dat staten weer terrein terugpakken van markten en praktisch denken aan hoe ons eigen belang nu het beste gediend is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.