Home

Nieuws 9424 x bekeken 14 reacties

‘Tsunami’ mest uit silo overspoelt veebedrijf

Rijkevoort - Op een koeienboerderij in Rijkevoort (Noord-Brabant) is in de nacht van zondag op maandag een mestsilo ontploft. De brandweer zegt dat een ‘tsunami’ van 1,5 miljoen liter over het bedrijf, de straat en het land spoelde. Door het geweld raakte een koeienstal vernield. Twee gevels en het dak stortten in.

Een brandweerofficier zegt dat de constructie van de mestsilo vermoedelijk niet volledig voldeed en door de druk is bezweken. De mestsilo was wel goedgekeurd, aldus de brandweer. De brandweer heeft in de nacht de koeien uit de stal gered. De stank die kort na het incident in de omgeving was te ruiken, is verdwenen. Door het direct opwerpen van een dam van zand is de mest in een aangrenzende sloot gebleven en niet verder verspreid. Inmiddels word de mest in opdracht van de eigenaar verwijderd. Deze werkzaamheden duren tot einde van de week. Waterschap Aa en Maas houdt toezicht op de werkzaamheden.

 

De mestsilo met een inhoud van 1600 m3 is met een flinke kracht ontploft, waardoor een groot deel van de mest op het omringende bouwland is terecht gekomen. Ernstige milieuschade, vervuiling en vissterfte, is door de dam voorkomen. De aanliggende sloot is over een lengte van 300 meter met mest gevuld. Medewerkers van het waterschap zien er de komende dagen op toe dat de mest alsnog niet in het ‘watersysteem’ terecht komt.

Laatste reacties

 • farmer135

  dat kon nog wel eens vaker gaan gebeuren als op al die oudere mestsilo`s een kap op moet.....

 • Coanma

  Niets aan de hand toch, alles binnen de regels, prima zaak....

 • jordi 1455

  gelukkig dat er geen gewonden zijn gevallen, dat is het belangrijkste.

 • marina1904

  1500 m3 op 1 ha geen vervuiling . wat zeuren we nog????

 • W Geverink

  Presies Marina. Flinke maisopbrengst dit jaar.

 • vdc 123

  De mestsilo in een mum van tijd leeg. Opgeruimd staat netjes!!!!

 • Coanma

  Bijzonder dat er zoveel tegenstand is en de trein moet doorgaan, meer van deze dingen, kom op, meer! Co.-vergisting, zo fijn, alles goed gekeurd, geen problemen, omwonenden zeuren maar wat, het past uitstekend in het landschap hoor, niets hoeft kapot gemaakt... Kan bestaan zonder subsidie..., pfff.

 • koestal

  bovengronds uitrijden zal wel de enige oplossing zijn bij deze ramp

 • koestal

  bovengronds uitrijden zal wel de enige oplossing zijn bij deze ramp

 • boelenham

  W Gevelink ziet de voordelen,
  in deze periode van doemdenken en negatievistijd eindelijk een lichtpunt .
  een voorbeeld voor velen ,
  Ondernemers zien kansen ,de rest ziet allen de mogelijke problemen
  Dank w . van Gevelink

 • W Geverink

  Bedankt Boelenham voor je hartverwarmende reactie. Graag gedaan. Het komt niet vaak voor dat mensen voor zo'n kleinigheid een blijdschap en dankbaarheid tonen die grenst aan hondsdolheid. Nogmaals graag gedaan.

 • kenmvdwind

  Ziet er heftig uit; veel sterkte!

 • trekker123

  En dat nog wel op een koeienboerderij.....

 • ed12345

  Hier in ontario en quebec worden bij bewezen ondoorlaatbaarheid(zware klei) van de grond de mestopslagen gewoon in de grond gegraven en de vrijgekomen grond wordt gebruikt om er een dijk om te leggen dus dieper te maken a.h.w. als de grond doorlaat moet er een plastic liner ingegraven worden .Ik zal niet zeggen dat er nooit iets gebeurt maar het is zelden .Zo'n grote plastic zak is natuurlijk goedkoper maar veel kwetsbaarder lijkt mij

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.