Home

Nieuws 394 x bekeken

Syngenta: sterk vierde kwartaal in de Amerika’s

Bazel – Syngenta heeft vooral door verkopen in Noord- en Zuid-Amerika een sterk vierde kwartaal achter de rug. De omzet nam 12 procent toe tot 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro). De omzet over geheel 2012 kwam mede door de 'groeispurt' uit op een recordniveau van 14,2 miljard dollar (10,5 miljard euro).

De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed zag de nettowinst in 2012 met 8 procent toenemen tot 1,9 miljard dollar (1,4 miljard euro). Het bedrijf voorziet ook voor 2013 goede verkopen omdat akkerbouwers hoge prijzen verwachten en stelt aandeelhouders voor het dividend te verhogen met 19 procent.
Syngenta, ook in Nederland actief, zegt veel te hebben verkocht in het Braziliaanse en Argentijnse zaaiseizoen. Er is sprake van een comeback want droogte leidde bij aanvang van 2012 nog tot instortende verkopen. Syngenta profiteert naar eigen zeggen van het samenbrengen van de commerciële teams in Brazilië in één organisatie.
Boeren in de Verenigde Staten kopen nu vroeger dan gewoon zaaigoed en herbiciden aan. Dat leidde er al eerder toe dat de grootste zaadproducent ter wereld, Monsanto, haar winstverwachting omhoog bijstelde. De voorraden zijn nu zo beperkt dat niet alleen voor aanwending is ingekocht, maar ook om reserves aan te vullen.
Bestuursvoorzitter Mike Mack zegt dat Syngenta openstaat voor overnames, ondanks een serie recente overnames. In september nam Syngenta nog Devgen over, waardoor het concern kan beschikken over zogeheten RNAi-technologie, waarmee planten beter bestand gemaakt kunnen worden tegen schade.
Syngenta wil in 2020 een omzet realiseren van 25 miljard dollar (18,5 miljard euro) en zoekt vooral naar bedrijven met nieuwe revolutionaire technologie en het aanbieden van geïntegreerde oplossingen waarbij gewasbeschermingsmiddelen, zaad en zaadverzorging en mogelijk in de toekomst meststoffen beter samenwerken.
Mack zegt dat een Europees verbod op neonicotoïde insecticide wetenschappelijk onjuist is, maar voor de verkopen geen groot gevolg hebben. Het verbod komt als het zaaiseizoen voor zonnebloemzaad, oliezaden en mais al goeddeels voorbij is en de neonicotoïde pesticide Cruiser OCR is goed voor minder dan een half procent van de omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.