Home

Nieuws 954 x bekeken

Sterke munt risico agribusiness Australië

Canberra - De waarde van de Australische dollar blijft nog ten minste 12 maanden hoog, waardoor de winstgevendheid en concurrentiekracht van de Australische agribusiness wordt getest. Dat schrijft analist Tracey Allen van Rabobank.

Het belang van een stijgende productiviteit op boerenbedrijven is volgens Allen vanwege de harde "Aussie dollar" extra groot. Rabobank schrijft in haar rapport Agriculture in Focus 2013 dat de land- en tuinbouw in Australië en Nieuw-Zeeland een sterke uitgangspositie heeft. Beide landen hebben een aantal voordelen op producenten elders, zoals een lage grondprijs en op plaatsen gunstig klimaat. Het land heeft bovendien een goede reputatie qua logistiek en kwaliteitsmanagement. Bovendien bevindt Oceanië zich "comfortabel op de deurmat van een snelgroeiende regio", aldus de rapporteurs, doelend op Azië. De sector moet zich niet echter niet verkijken op producenten elders die ook de groeiende middenklasse in bijvoorbeeld China in gedachten heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.