Home

Nieuws 631 x bekeken

Rusland hoeft voorlopig geen Amerikaans vlees meer

Moskou - Rusland is van plan vast te houden aan de importstop voor Amerikaans rund- en varkensvlees. Dat heeft het hoofd van de federale consumentenbeschermingsorganisatie Gennady Onishenko bekend gemaakt, zo meldt PigProgress.

Onishenko zei dat Rusland van plan is vast te houden aan de importstop totdat onomstotelijk vaststaat dat de omstreden groeibevorderaar ractopamine geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Rusland heeft onlangs aangekondigd dat het vanaf 11 februari een importstop instelt voor Amerikaans bevroren vlees omdat de Amerikanen geen garanties kunnen geven dat het vlees vrij is van de groeibevorderaar en of residuen daarvan.

Onishenko zei verder dat de Russen vooralsnog het EU-standpunt volgen. De EU heeft tot nu toe op basis van eigen onderzoek gesteld dat niet overtuigend is vastgesteld dat ractopamine onschadelijk is.

De Amerikanen zijn verbolgen over het Russische standpunt. Zij stellen dat het in strijd is met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Ractopamine werd vorig jaar zomer onverwacht via een omstreden procedure in het Codex alimentarius-overleg toegelaten voor het gebruik als groeibevorderaar. Het Codex alimentariusoverleg is te omschrijven als een wereldwijd overleg over voedselveiligheid. In dat overleg worden meestal op basis van consensus besluiten genomen over welke middelen wel of niet zijn toegestaan. In het geval van ractopamine werd er een stemming gehouden en werd ractopamine bij meerderheid van stemmen toegelaten. Dit was tegen het zere been van de EU, Rusland en China. Behalve de Verenigde Staten zijn Canada, Brazilië, Argentinië en Uruguay voorstanders van het gebruik van het middel.

Of registreer je om te kunnen reageren.