Home

Nieuws 721 x bekeken

Rood-groene regering Nedersaksen legt stalbouw intensieve veehouderij aan banden

Hannover - De nieuwe rood-groene regering van Nedersaksen wil de bouw van grote varkens- en pluimveestallen in de buitengebieden aan banden leggen. Dat blijkt uit het programma dat de coalitie van de deze Duitse deelstaat heeft gepresenteerd.

De twee regeringspartijen, SPD en Bündnis90/die Grünen willen dat stalbouw alleen nog zonder meer geoorloofd dient te zijn als er geen emissievergunning nodig is. Bij een emissievergunningsaanvraag moet een deskundige beproeving van de kiemenbelasting te worden doorgevoerd. In veedichte gebieden, dat wil zeggen gebieden met twee grootvee-eenheden per hectare, moet stalbouw sterker worden gekoppeld aan eigen voerteelt en de mogelijkheid om de mest kwijt te kunnen. Tenslotte mikt de coalitie ook op investeringssubsidie voor stalbouw die qua welzijns- en milieueisen veel verder gaan dan de minimumnormen in de wetgeving. De Nedersaksische politiek is waarschijnlijk koren op de molen van de provincie Groningen, die er bij de deelstaatsregering in Hannover onlangs op heeft aangedrongen in het grensgebied (tot 3 kilometer van de grens met Groningen) geen megastalbouw meer toe te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.