Home

Nieuws 784 x bekeken

Regeringleiders dicht bij akkoord over 16 miljard bezuiniging GLB

Brussel - Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet het tussen 2014 en 2020 met 16 miljard euro minder doen dan oorspronkelijk door de Europese Commissie begroot. Dat staat in de conceptversie van de nieuwe meerjarenbegroting.

In het vorige plan van EU-president Herman Van Rompuy was nog sprake van een korting van 17 miljard. De regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn sinds donderdagavond non-stop in onderhandeling over het budget. Nadat in november een eerste begrotingstop mislukte, zijn zij erop gebrand nu wel tot overeenstemming te komen. Hoewel een deal dichtbij lijkt, moesten vrijdagochtend de handtekeningen nog worden gezet.

Voor Nederland is het voorlopige resultaat teleurstellend. Premier Rutte had zwaar ingezet op behoud van de afdrachtskorting van 1 miljard, maar moet daar nu 350 miljoen van inleveren. Daar staan wel belastingvoordelen tegenover. Ook zijn pleidooi voor een meer verregaande bezuiniging op landbouw, ten gunste van onderzoek en onderwijs, was minder succesvol dan hij had gehoopt.

Als er straks een akkoord is tussen de regeringsleiders wil dat nog niet zeggen dat de nieuwe begroting afgerond is. Ook het Europees Parlement (EP) moet nog instemmen. EP-voorzitter Martin Schulz heeft al aangegeven de voornemens van de lidstaten niet te steunen. Hij pleit voor een geheime stemming zodat parlementariërs niet bang hoeven te zijn de begroting af te wijzen. Eerder zei hij al een ‘nee’ van het EP niet uit te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.