Home

Nieuws 802 x bekeken

Potashcorp wil heel Israel Chemicals

Saskatoon – Potashcorp wil op de langere termijn 100 procent van de aandelen in kunstmestconcern Israel Chemicals (ICL). Voor de korte termijn wil de Canadese wereldmarktleider met kali het aandeel in ICL opvoeren van 13,8 naar 61 procent.

De overnameplannen stuiten op fel verzet in het Israëlische parlement, de Knesset. De Israëlische regering heeft een zogeheten ‘gouden aandeel’ en het laatste woord in de overnamestrijd. In januari zijn verkiezingen gehouden en premier Benjamin Netanyahu werkt aan de vorming van een nieuw kabinet. Werknemers van ICL, dat ook in Nederland actief is, dreigden vorige week in staking te gaan als Potashcorp toestemming krijgt voor de overname.
Topman van Potashcorp Wayne Brownlee benadrukt tijdens een conferentie voor investeerders dat de overname ook in het voordeel van werknemers zal zijn. “Het is een verhaal van betere logistiek en vermarkting, niet van minder banen of productie.” De waarden van alle aandelen ICL worden op circa 12 miljard euro begroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.