Home

Nieuws 1350 x bekeken 3 reacties

Paardenvlees blijkt nu ook besmet

Londen/Parijs/Berlijn - Het Europese paardenvleesschandaal heeft een nieuwe dimensie gekregen. Er blijkt niet alleen sprake te zijn van verkeerde etikettering waarmee de consument die dacht rundvlees te kopen, werd bedrogen. Donderdag kwam voor het eerst naar buiten dat er ook met medicijnen besmet paardenvlees is verkocht.

In acht paarden die in Groot-Brittannië zijn geslacht, zijn sporen van de pijnstiller fenylbutazon gevonden. Het gaat om een middel dat wordt gebruikt bij dieren, maar dat niet in de menselijke voedselketen terecht mag komen. Van de acht zijn er mogelijk zes op de Franse markt beland, maakte de Britse voedsel- en warenautoriteit (FSA) donderdag bekend. De autoriteit werkt samen met de Franse autoriteiten om ze terug te vinden. De andere twee karkassen zijn vernietigd.

Volgens de organisatie is het gevaar voor de volksgezondheid erg klein, zelfs als mensen het besmette paardenvlees zouden hebben gegeten. Daarvoor zouden ze "500 tot 600 pure paardenburgers per dag moeten eten om in de buurt te komen van een dagelijkse dosis voor mensen", zei Sallie Davis, de hoogste medische adviseur van de Britse overheid. De pijnstiller hoopt zich bovendien niet op in ons lichaam.

In totaal testte de FSA tussen 30 januari en 7 februari 206 paardenkarkassen. De autoriteit controleert sinds 30 januari alle geslachte paarden op de pijnstiller wegens het schandaal. Vóór 30 januari deed de FSA alleen steekproeven.

In het kader van de fraudezaak rond paardenvlees zijn drie mensen opgepakt, ook in Groot-Brittannië. Controleurs verdenken de drie ervan paarden te hebben verkocht en verwerkt in hamburgers en kebab, die als rundvlees werden verkocht.

Deze week haalden verscheidene supermarkten producten uit de schappen, omdat er paardenvlees in zit, terwijl er alleen rundvlees in hoort te zitten. Zo haalde de Britse supermarktketen Asda donderdag gekoelde bolognesesaus uit de winkel.

De Duitse supermarktketen Edeka haalde een diepvrieslasagne uit de schappen, een dag nadat een andere Duitse supermarktketen dat ook al had gedaan. Ook in Nederland werden deze week producten uit de winkel gehaald.

Laatste reacties

  • Mozes

    Hoe dieper men het paard in de bek kijkt hoe harder het stinkt.

  • Pieterw

    Grappenmakers die engelse. Ze kijken vies als het gaat over paaden vlees eten, en ze kijken weg als ze hun paarden, in Engeland, laten slachten om ze vervolgens naar franrijk te sturen...

  • trekker123

    Tja, hoe was het ook alweer? Als je het wat beter krijgt ga je wat meer vlees eten. Krijg je nog wat meer te besteden dan wordt je vegetariër.

Of registreer je om te kunnen reageren.