Home

Nieuws 1312 x bekeken 2 reacties

Ongeschikte paarden geslacht in België

Brussel – In België worden drie zaken onderzocht waarbij mogelijk fraude is gepleegd bij de identificatie van paarden. Er is geen paardenvlees van zieke of met hormonen behandelde paarden op het bord van mensen terecht gekomen.

Dat zei minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (Sp.a) tegen de krant De Morgen. Eerder schreef het tijdschrift Moustique dat honderden paarden die ongeschikt zijn voor consumptie wel zijn uitgeserveerd aan nietsvermoedende consumenten. Moustique schrijft over een slachthuis in Kortrijk waar zo'n honderd paarden zouden zijn geslacht die niet geschikt waren voor menselijke consumptie. De paarden zouden komen uit Duitsland, Frankrijk en mogelijk ook Nederland.
Volgens het Belgische voedselagentschap FAVV hield deze slacht voor de gezondheid van consumenten geen grote risico's in. "De zaak die in Moustique werd besproken, staat volledig los van het zogenaamde Spanghero-schandaal waarbij om economische redenen paardenvlees werd gebruikt in plaats van rundvlees", aldus de FAVV.
"De door het weekblad bekendgemaakte informatie dat de vastgestelde administratieve fraude een risico zou inhouden voor de gezondheid van de consumenten en zieke paarden in België in de voedselketen zijn terechtgekomen, is totaal onjuist", schrijft de FAVV in een communiqué.

Laatste reacties

  • politiek

    Inderdaad , indien er met antibiotica en hormonen behandelde paarden uitgeserveerd worden aan nietsvermoedende consumenten is veel erger. Geldelijk gewin zal de drijfveer wel zijn. Jammer dat er verstoorde marktwerking komt door deze praktijken en uiteraard de humane gevaren.

  • pdenh1

    Het is een groot schandaal, dat zelfs in de voedselketens grof misbruik voorkomt
    en geldelijk gewin de boventoon voert; veroorzakers zullen streng moeten worden gestraft en het preventieve toezicht zal moeten worden verzwaard.
    Of het nu besmette mais dan wel paardevlees onder het mom van rundvlees betreft, daders en volgelingen zullen veroordeeld dienen te worden als belagers van de volksgezondheid. ,

Of registreer je om te kunnen reageren.