Home

Nieuws 1327 x bekeken 1 reactie

'Onderbouwing MKZ-ruiming Kamperveen brokkelt verder af'

Kamperveen - De onderbouwing voor de ruiming van rundveebedrijven wegens mond- en klauwzeer in het Overijsselse Kamperveen brokkelt verder af.

Tot die conclusie komt bedrijfsadviseur Lau Jansen, die voor de Stichting Geruimde Bedrijven Kamperveen de onderliggende stukken heeft bestudeerd die ten grondslag lagen aan het besluit van de ruiming.

De bedrijven van dertien veehouders in Kamperveen werden destijds geruimd. In tegenstelling tot Gelderse geruimde bedrijven aan de andere kant van de provinciegrens, gingen de Kamperveense bedrijven in bezwaar. Die procedure loopt nog steeds.

Een van de argumenten voor de ruiming was in 2001 de veronderstelling dat het virus zich in het Gelderse Oosterwolde via aangevoerde geitenbokjes had verspreid onder runderen. Dat blijkt nu echter onjuist, zegt Lau Jansen. Uit de stukken die hij heeft kunnen inzien, concludeert Jansen dat het rundermonster ten onrechte positief op antistoffen is verklaard.  Dat werd, zegt Jansen, al in de zomer van 2001 (na de ruiming) ontdekt, maar is nooit bekend gemaakt.

Jansen zet ook vraagtekens bij de besmetverklaring van het bedrijf in Oene, waar in 2001 de eerste MKZ-verdenking was. "Ik ga niet zo ver om te zeggen dat er geen MKZ in Nederland was, maar het lijkt er wel op dat de bedrijven in Kootwijkerbroek, Oene en Oosterwolde niet op goede gronden besmet zijn verklaard."

Het ministerie wil inhoudelijk niet reageren zolang de procedure nog loopt.

Eén reactie

  • awhurenkamp1

    de jongj en eric tankink...julie zijn zeker niet getroffen in 2001 door een vervuild vaccin .wij werken niet eerder mee of bayer moet dat eerts maar eens op lossen;wij willen niet weer in de zelfde problemen komen mocht er een uitbraak komen enten wij dan wel dan kost het nog niet zo veel alshet toen in 2001 heeft gekost met alle ellende van dien...de groeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.