Home

Nieuws 1076 x bekeken

‘Nederlandse boeren moeten verder weg van de bulk’

Amsterdam - De Nederlandse agrarische sector moet met innovatie verder weg van de bulk en meer samenwerken om te kunnen blijven groeien. Dat zegt sectormanager agrarisch Cor Bruns van ING in een gesprek over 2013, waarin de sector zich volgens de bank opnieuw ontpopt als één van de weinige groeimotoren.

Bruns noemt de groei "mager" en stelt dat deze grotendeels gebonden is aan het feit dat mensen toch blijven eten. Om groei voort te zetten moeten boeren volgens Bruns niet alleen "traditioneel" investeren in efficiëntie. Samenwerking tussen concurrenten en afnemers wordt toenemend belangrijk, aldus Bruns. Daarbij valt te denken aan gezamenlijke mestverwerking of een gezamenlijke aanbodcoöperatie voor melk, zoals Aware, maar ING verwacht net als Rabobank recentelijk bekendmaakte ook dat meer met verwerkers en de detailhandel zal worden samengewerkt. "De concurrentie zal toenemend tussen ketens gevoerd worden."
Bruns verwacht dat om marges te behouden meer productie naar specificaties van afnemers wordt vormgegeven. Nu is dit vooral het geval in de glastuinbouw maar Bruns voorziet dat ook een groter deel van het vlees en de melkplas uit de bulk zal worden getrokken. "Nu wordt de melkpoeder goed betaald maar het blijft een grondstof waarvan de dagkoersen scherp kunnen schommelen en marges dus onzeker zijn."
Boeren moeten volgens Bruns ook innoveren op duurzaamheidsvlak. Nu is de aandacht voor het onderwerp even van de agenda, wellicht door de crisis, maar de eisen voor met name de veehouderij zullen blijvend periodiek worden aangescherpt. "Het moet een integraal onderdeel vormen in de bedrijfsvoering." Het denken over hoe dieren worden gehouden is in gang gezet en blijft daarom veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.