Home

Nieuws 1456 x bekeken

Ministerie betaalt niet mee aan oplossing afzet gevaccineerd vlees

Zoetermeer - Het ministerie van Economische Zaken wil definitief niet garant staan voor een fonds voor de afzet van producten van gevaccineerde dieren. Dat werd duidelijk tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Daarmee lijkt de discussie over de afzet van producten van gevaccineerde dieren weer terug bij af. De afgelopen jaren is met allerlei partijen onderhandeld over mogelijkheden. Er was sprake van een convenant met de Nederlandse retail. Deze stelde zich garant voor de afzet van gevaccineerde producten op de binnenlandse markt via de bestaande kanalen. Er zou een fonds worden gevormd van waaruit de afzet moet worden gefinancierd.

Volgens sectorcoördinator varkenshouderij Richard Soons van het PVV was het de bedoeling dat de zuivel, de varkenshouderij en de kalverhouderij in totaal een bedrag van rond de 18 miljoen euro (zuivel 10 miljoen, kalverhouderij rond de 4 miljoen en varkenshouderij 4 miljoen) in het fonds zouden stoppen. Dat zou voldoende moeten zijn om driekwart van de uitbraken van een besmettelijke ziekte af te kunnen dekken. Het ministerie van EZ was gevraagd om een garantie af te geven voor een maatschappelijk ontwrichtende situatie zoals de varkenspest in 1997.

Het ministerie van EZ wil met de sector in overleg. Het ministerie stuurt aan op verbeterde acceptatie van producten van gevaccineerde dieren binnen de EU. De in Brussel in behandeling zijnde Animal Health Law zou mogelijkheden bieden voor aanpassing van de regelgeving. Nederland wil hierin samen met Duitsland optrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.