Home

Nieuws 776 x bekeken

Kritiek op bijenstudie Efsa

Brussel – De studie van de voedselveiligheidsorganisatie Efsa naar het effect van neonicotinoïden op bijen is volgens veel europarlementariërs broddelwerk.

Het rapport zou talloze hiaten vertonen, waardoor er nauwelijks bewijzen zijn voor de aantasting van populaties. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP). “Op elke pagina van het rapport staan meer vragen dan antwoorden”, constateerde het liberale parlementslid George Lyon. “Dit is een kantoorstudie, en geen veldonderzoek. Er wordt gesproken over theoretische risico’s en dat is wat anders dan daadwerkelijke schade. Ik zeg niet dat er niets moet gebeuren, maar vooralsnog lijkt er geen bewijs dat ingrijpen rechtvaardigt.”

Daar denkt de Europese Commissie anders over. Vorige maand kondigde het dagelijks bestuur van de EU een verbod op de toepassing van drie neonicotinoïden aan. Gewasbeschermingsmiddelen met deze stoffen zouden vanaf 1 juli niet meer gebruikt mogen worden voor teelten die aantrekkelijk zijn voor bijen. Nederland steunt een dergelijk verbod. Overigens ontkent Efsa de leemten in de studie niet; volgens de organisatie is daarom meer onderzoek nodig.

Niet alle europarlementariërs zijn zo kritisch over het rapport. Volgens CDA’er Esther de Lange is een verbod nodig, ‘minstens tijdelijk en wel meteen’. Wel vindt zij dat de Europese Commissie rekening moet houden met de omstandigheden. Zo zijn de risico’s bij gebruik in kassen beperkt en dus zou daar een uitzondering voor moeten worden gemaakt. Martin Häusling (Groenen) vindt juist dat de aangekondigde maatregelen niet ver genoeg gaan en pleit voor strengere maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.