Home

Nieuws 990 x bekeken 4 reacties

Kamp: bundel krachten voor duurzame energie

Den Haag/Berlijn - Het is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) hoog tijd dat de landen in Europa de krachten bundelen om meer schone en betaalbare energie te krijgen. Een gezamenlijke aanpak moet ervoor zorgen dat de productie van bijvoorbeeld zonne- of windenergie zich verplaatst naar landen waar dit het efficiëntst kan. Die boodschap gaf Kamp vrijdag af bij het energieseminar in Berlijn waar ook bondskanselier Angela Merkel en Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) spraken.

Als voorbeeld stelde Kamp dat zonne-energie in Zuid-Europa twee keer zo efficiënt kan worden opgewekt als in Duitsland en Nederland, omdat de zon daar meer en intensiever schijnt. En vanwege de harde wind zijn windmolens op land in Ierland een derde tot de helft goedkoper dan in Nederland en Duitsland.

De bewindsman wees er op dat nu subsidie wordt gebruikt om de verschillen weg te poetsen. "Volgens de Europese Commissie kan jaarlijks 10 miljard euro aan subsidies worden bespaard als er een gezamenlijke Europese markt voor duurzame energie zou zijn. De productie van duurzame energie verplaatst zich dan vanzelf naar de landen waar dat het meest efficiënt is."

Nu investeren bedrijven volgens hem daar waar ze de meeste subsidie kunnen krijgen, en niet daar waar de zon het felst schijnt of de wind het hardst waait. Kamp: "We moeten dus niet met overheidsinstrumenten met elkaar concurreren, maar bedrijven laten concurreren op een echte markt. Dan versterken we elkaar."

De minister stelde ook: "Het is logisch dat elk land zich wil verzekeren van voldoende en schone energie. Maar we moeten in Europa wel samen zoeken naar de beste manier om daar voor te zorgen. Doen we het allemaal op eigen houtje, dan knippen we de interne markt op in stukjes en is de consument uiteindelijk duurder uit."

Laatste reacties

 • joannes

  Hé, eindelijk een minister die aan efficiëntie van subsidies denkt. Hopenlijk kan hij anderen ook overtuigen. Misschien gaat ¨investeren¨ door de overheid dan ook eens wat anders opleveren, dan hogere lasten! En ..... wat ik bijna vergeet: een kleine selecte gelukkige speciale interesse groep, die voor die paar extra stemmen zorgt! Politieke efficiëntie is bijna nooit gelijk aan ´s lands bedrijfs efficiëntie!

 • Mels

  Dit is weer een bla bla verhaal.Zolang de overheid niet de duidelijke randvoorwaarden schept om bv groenestroom met zonnepanelen te produceren zal het nog heel lang duren eer we echt significant wat kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving.Gelukkig weet ik ook waarom die voorwaarden er niet zijn en das heel erg simpel.De overheid verkoopt gas,dat gas wordt stroom en die die de stroom maakt zorgt voor centen van de overheid.Een voorbeeld,Ik kan zonnenpanelen op mijn dak kwijt en door de regels omtrent betalen en verekenen van meer geproduceerde3 stroom loont het niet om het heledak vol te leggen.Hier wordt je dus moedeloos van.

 • Mels

  Wel groen willen bla bla,maar ondertussen de energiebedrijven extra inkomsten laten genereren uit stroom die ze bijna gratis krijgen.Ik kan met de rest van het dak nog eens een paar huishoudens van stroom voorzien maar dat doe ik dus niet want daar moet geld bij.Los nu eerst dit soort flauwekul regels op en praat niet met een dubbele tong uit een dubbele agenda.

 • koestal

  leuk bedacht,maar zo werkt het niet

Of registreer je om te kunnen reageren.