Home

Nieuws 5055 x bekeken 12 reacties

Kamervragen over landbouwsubsidies

Den Haag – D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat landbouwsubsidies niet bedoeld zijn voor het bouwen of onderhouden van religieuze gebouwen, sport- en gezelligheidsverenigingen.

Hij heeft hierover Kamervragen gesteld. Hij vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) of de subsidieverstrekkingen aan dit soort organisaties volgens haar in overeenstemming zijn met de letter en de geest van de regels. Hij wil ook graag in detail weten welk deel van het landbouwbudget besteed is aan niet-landbouw gerelateerde activiteiten op Europees en Nederlands niveau. Schouw vraagt tevens wanneer Dijksma bij de onderhandelingen in Brussel over het Europese budget heeft aangedrongen op het beperken van landbouwsubsidies ten gunste van onderzoek en innovaties. Hierover zijn in de Tweede Kamer twee moties aangenomen.

Ook PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers stelt vragen over het verstrekken van de plattelandsgelden aan de fierljeppers en sjoelvereniging. “Deze POP-gelden zijn bedoeld voor de leefbaarheid van het platteland. Als er overwogen is dat de leefbaarheid van het platteland het beste gediend is bij steun aan deze verenigingen, prima, maar ik wil de afwegingen die hierbij zijn genomen graag weten.”

Laatste reacties

 • joannes

  En terecht dat deze vragen gesteld worden! Er zijn al zo veel misverstanden over agrarische subsidies, en...met misverstanden ook mis interpretaties en misleidingen die een eigen leven gaan leiden in de maatschappij. Een interessante website is: http://farmsubsidy.org/NL/

 • agratax2

  Het platteland is niet gediend met een sterke landbouw, maar met het behoud van het nationale erfgoed. Daarom is enkele jaren geleden besloten een deel van de landbouwgelden voor plattelandsontwikkeling in de ruimste zin te bestemmen. De Tweede Kamer had dit moeten weten, het zijn besluiten genomen met hun medeweten. Ze hadden toen zelf natuurlijk gedacht Plattelandsontwikkeling staat gelijk aan beter onderwijs op de plattelandsscholen, behoud en verbetering infrastructuur. Helaas slimme provincie ambtenaren zagen dit vele malen breder en storten zich op erfgoed in de meest brede zin.

 • schoenmakers1

  zou het eens niet nodig zijn om alle subsidies openbaar te maken, bij mij weten is het nu enkel die zijn opgebouwd uit historische rechten, maar volgens mij zou het goed zijn dat die nu gegeven worden naar willekeur, of de vrienden, dit lijkt mij veel duidelijker hoe de lijnen lopen

 • joannes

  @agratax1, Laat die slimme provincie ambtenaren maar uitkijken want anders moeten ze met die uitleg de uitvoerder/aannemer betalen én de subsidie om die onterecht is toegekend volgs de EU normen! In het geval van Van Rey zou de uitvoerder/aannemer natuurlijk een vrindje kunnen zijn! http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/19/inval-bij-vvd-senator-jos-van-rey/

 • joannes

  @schoenmakers1, ze zijn ¨openbaar¨, alleen in de minimale kring. Ik ben je eens dat ze een op een lijst moeten komen waar een ieder ze in kan zien en er zijn mening over kan vormen. Want zoals met dit bericht: Politiek worden Agrische Subsidies behandeld en in het nieuws gerapporteerd alsof het boeren steun is terwijl het provincie en gemeente ambtenaren zijn die ze gebruiken voor ¨leuke¨dingen! En geen boer die dat geld ziet! In Engeland maar ook in Spanje blijken vooral de groot grond bezitters (oud geld) te profiteren van de subsidies voor hun uitgestrekte landerijen.

 • jordi 1455

  in De Gelderlander stond een heel stuk in over landbouw subsidies.

 • johannetje

  Ik zit in een stuk of wat besturen en heb geregeld overleg met provincie ambtenaren. Verlekkerd wordt er naar die worst van modulatiegelden gekeken, kan ik u verzekeren. Het zal voor alles bestemd zijn, maar niet ten gunste van de landbouw.

 • klaas sjoerd

  Volgens mij komen landbouwsubsidies -voor zover ze bij boeren terecht komen dan- bijna per definitie bij 'oud geld' terecht; namelijk bij de gesettlede boeren en hun opvolgers. Iemand die van buiten de landbouw een boerenbedrijf begint (of niet in de bevoorrechte sectoren actief is) krijgt niks, omdat er geen 'rechten' zijn opgebouwd. Zo kwamen we bij de start van ons bedrijf ook al niet in aanmerking voor subsidie omdat we geen hoofdinkomen uit een landbouwbedrijf hadden. Nogal logisch als je nog moet beginnen. Daarom wat mij betreft: snel afschaffen die landbouwsubsidies.

 • johannetje

  Er bestaat zoiets vreemds als subsidie kopen. Toeslagrechten/subsidies zijn verhandelbaar. Uniek in Nederland.

 • johannetje

  Per direct een flat rate. Zijn we van alle gezeur af.

 • ongedierte

  ben een kleine boer die vast zit aan allerlei regels bij ons is in twintig jaar van een beschermd agrarisch buitengebied door de politiek omgezet in een beschermd natuurgebied daarbij proberen het rijk je alles af te pakken zonder dat het geld mag kosten je moet opnieuw een hinderwet aanvragen word je gekort omdat je verzrend bent terwijl natuurmonumenten iets verderop een boerderij overneemt en er een grote stal bouwt met ik weet niet hoeveel brandrode koeien dan vragen ze subsidie voor natuurbeheer gaan ze met intekenen van de kaarten over jou grond heen wordt jij gekor met 100% boete protesteren helpt niet want fout is fout omdat je de kaarten verkeerd hebt ingetekend terwijl je de opprvlak al jaren je eigendom is en je het zo hebt ingetekend dan word er bij het herinverkavelen omdat weiland voor bouwland ingeruild moet worden en dit niet kan wachten tot het ingezaaid is e zolang ander grond in bruikleen geven deze grond jou meegeteld voor de subsidie en jou subsidie rechten door alle oppervlakte wordt verdeeld dus weer subsidie weg je omat je de eindjes al aan elkaar moet knopen door allerlei wetten en regels gepakt word waar ze je je kunnen pakken en andere er zonder enige binding met deze subsidie`s er zo makkelijk aan kunnen komen . nu snap ik als er een bijeenkomst van partijen en je ongenoegen uit word gezegd jij hebt niets te zeggen want jij dient alleen het algemeen belang

 • joannes

  Je geeft een mooi voorbeeld van het misbruik met Subsidies @ongedierte! Complexe regels en bureaucratie maken de subsidie regelingen slechts bereikbaar voor die Politieke elite die er ook nog misbruik van maken. Ik ben geen Anarchist maar je zou het bijna worden wanneer je dit leest. Subsidies, die natuurlijk eerst via belastingen afgenomen worden, worden via een complex regelend systeem, daardoor alleen voor de elite bereikbaar, verdeelt onder diegene die het hun professie maken ervan te profiteren ten koste van de reguliere economie.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.