Home

Nieuws 3151 x bekeken 7 reacties

Jagers gaan nog geen broedganzen schieten

Amersfoort - LTO Nederland is blij dat de landelijke jagersvereniging KNJV toch gedeeltelijk uitvoering willen geven aan het recente Ganzenakkoord tussen provincies en zeven natuur- en landbouworganisaties. Volgens dossierhouder Peter de Koeijer biedt de veranderde opstelling van de jagers openingen tot een deal. "De afstand blijkt nu toch heel klein."

De 21.000 bij de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) aangesloten jagers beginnen volgende maand weliswaar nog niet met het afschieten van honderdduizenden broedganzen in Nederland. De jagers vinden het ethisch niet verdedigbaar om de dieren in hun broed- en ruiperiode te storen maar schieten van half juli tot 1 november.
De KNJV komt tot de opening na twee maanden van intensief overleg met de eigen achterban. Alleen de wildbeheereenheden in Overijssel zijn nog niet bereid ten minste bepaalde onderdelen van het Ganzenakkoord voor hun rekening te nemen. De KNJV houdt wel vol dat de afschotperiode die het naleeft te kort is om de ganzenpopulatie in de zomer terug te dringen van 400.000 naar het niveau van 2005, toen 100.000 ganzen in Nederland verbleven.

KNJV stelt voor gedeeltelijke medewerking aan het Ganzenakkoord wel een serie eisen. Zo wil de organisatie, die driekwart van de Nederlandse jagers vertegenwoordigt, ruime ontheffingen met betrekking tot bijvoorbeeld het tijdstip en het gebruik van lokmiddelen en weigert de organisatie een resultaatverplichting aan te gaan. Tevens rekent de KNJV op ruimhartige medewerking van terreinbeherende organisaties.

Volgens De Koeijer kan met de KNJV mogelijk worden afgesproken nog voor de broedperiode begint met de afschot of het schudden van eieren te beginnen.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Laat De Koeijer zelf maar eieren gaan schudden i.p.v. een ander voor het karretje te spannen.

 • huisverkoop

  10 ganzen in je eigen tuintje en je ben ze zo beu

 • ...............

  21000 jagers en 300000 ganzen, dat is 15 ganzen per jager.

 • alco1

  Als ik jager was zou ik een vergoeding eisen, als teken naar de burger toe dat het geen plezier jacht betreft.

 • J@gertje

  @mts.tenhove1,
  En dat uitgesmeerd over een periode van 5 jaar betekend 3 ganzen per jaar per jager.
  Straks moeten we nog een loting gaan houden wie er een gans mag schieten.

 • farmer14a

  niet te veel praten maar beginnen.
  heb er zo veel dat ik geen groenbemester meer zie.

 • J@gertje

  Farmer,
  Maak maar snel een afspraak met de jager uit de buurt, want nu kan het nog.
  Volgend jaar blijven de ganzen zitten tot je groenbemester op is en je mag ze dan ook niet meer weg jagen.
  Met dank aan jullie fantastische LTO

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.