Home

Nieuws 1228 x bekeken

Geit helpt tegen armoede

Wageningen - Geiten helpen tegen armoede, mits de eigenaren over de goede gebruiksaanwijzing beschikken.

Mensen die niet weten hoe ze vee moeten houden, hebben er niet veel aan. Dit blijkt uit onderzoek van de Indonesische wetenschapper Gede Suparta Budisatria en begeleider Henk Udo, waarover het Wageningen UR bericht op haar site.

Het onderzoek richtte zich op de maatregel van de Indonesische regering om na de zware aardbeving in 2007 op Java aan arme plattelandsbewoners vijf geiten te geven. De gezinnen kregen de dieren op krediet en moesten dat na verloop van tijd terug betalen.

Onderzoeker Budisatria ging in 2009 bij 72 boeren langs om te zien hoe het met de geiten was gegaan. Ongeveer tweederde van de boeren bleek de geiten te hebben afbetaald.

Volgens onderzoeksbegeleider Udo draagt de geit bij aan de armoedebestrijding, omdat de geiten zo'n 30 procent van het minimumloon opleverden voor de families. Uit het onderzoek bleek dat ervaring met het houden van dieren van wezenlijk belang is om met succes geiten te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.