Home

Nieuws 2731 x bekeken

Geen explosie, wel explosieve kracht

Rijkevoort - De opengebarsten mestsilo in het Brabantse Rijkevoort is niet geëxplodeerd. Dat zeggen deskundigen op het gebied van de bouw en certificering van mestsilo's.

De stalen silo met een hoogte van vijf meter en een doorsnee van 18 meter bevatte ongeveer 1300 kuub mest die zondagavond met een klap de omgeving overspoelde. De schade aan een naastliggende stal was zo groot, dat omstanders later veronderstelden dat er een explosie was geweest. Dat is echter niet het geval, zegt een mestsilobouwer en -certificeerder, die niet met name genoemd wil worden. "Het was geen explosie, maar het had wel een explosieve kracht. Zo'n lading van vijf meter mest drukt alles opzij. Dat overleef je niet."

Dat de silo in Rijkevoort in het afgelopen najaar nog gekeurd is, zegt niet meer dan dat de silo op dat moment aan de eisen voldeed. Zo'n keuring is te vergelijken met de periodieke keuring van auto's (APK), die ook geen garantie geeft dat de auto niet de volgende dag gebreken kan gaan vertonen.

De manier waarop mestsilo's moeten worden gecertificeerd ligt vast in een richtlijn van het Kiwa, het bureau voor certificatie en keuringen in Rijswijk. Het College van Deskundigen Agrotechniek van Kiwa heeft daarvoor een Nationale Beoordelingsrichtlijn opgesteld. De beoordelingsrichtlijn geeft in één van de bijlagen adviezen over de gebruiksveiligheid van mestsilo's. Daarin wordt wel gewezen op het gevaar van explosies of het vrijkomen van giftige dampen, vooral bij afgedekte mestsilo's.

Een mestsilo kan na verloop zwakke plekken krijgen. Dat kan door beschadiging van buitenaf, of door inwerking van agressieve bestanddelen van de mest op het staal of de andere gebruikte constructiematerialen. Gebreken door inwerking van mest op het bouwmateriaal komt alleen aan het licht als de silo aan de binnenzijde wordt gecontroleerd. Deskundigen vermoeden dat de silo in Rijkevoort alleen aan de buitenzijde is geïnspecteerd. Wat in Rijkevoort de oorzaak is geweest is, zal waarschijnlijk niet eenvoudig boven water komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.