Home

Nieuws 785 x bekeken laatste update:15 feb 2013

EU wil DNA-onderzoek in paardenvleesschandaal

Brussel - De Europese Commissie wil dat lidstaten DNA-testen gaan uitvoeren op rundvleesproducten. Dat moet leiden tot inzicht in de omvang van het paardenvleesschandaal.

Woensdagavond kwamen de landbouwministers van een aantal betrokken lidstaten bijeen in Brussel om met eurocommissaris Tonio Borg (volksgezondheid en consumentenbescherming) te spreken over de kwestie. Borg wil dat alle EU-lidstaten gaan deelnemen in een drie maanden durend inspectieprogramma.

Onderdeel daarvan is het testen van rundvleesproducten op de aanwezigheid van paardenvlees. Alle lidstaten samen zouden in maart 2.500 monsters moeten nemen. Ook wil Borg dat in slachthuizen paardenvlees wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van fenylbutazon, een pijnstiller die in de paardensport als doping wordt aangemerkt. De eurocommissaris stelt voor om 2.500 monsters van Europees en 1.500 van niet-Europees vlees te testen.

De eerste resultaten moeten op 15 april verschijnen, waarna mogelijk nieuwe maatregelen worden genomen. Nederland was niet uitgenodigd voor de ingelaste vergadering, omdat het probleem hier minder omvangrijk zou zijn dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Zweden. Staatssecretaris Sharon Dijksma zei vrijdagochtend desgevraagd de voorstellen van Borg wel te steunen.

Ondertussen is bekend geworden dat de betrokkenheid van Nederland bij het paardenvleesschandaal mogelijk groter is dan verwacht. Het bedrijf Draap Trading kocht volgens Britse media 60 ton paardenvlees van een slachthuis in Roemenië en sloeg de partij op in Breda. Het was juist het vlees van deze slachter dat onlangs in diepvriesmaaltijden in Groot-Brittannië opdook.

De kwestie betekent nu al een flinke extra belasting voor de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). In een debat met de Tweede Kamer zei Dijksma eerder deze week dat het schandaal ‘nog niet direct ten koste gaat van andere activiteiten’, maar er door het krimpende budget voor de dienst op termijn wel problemen kunnen ontstaan. “Het gaat ergens een keer niet goed”, aldus de staatssecretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.