Home

Nieuws 1053 x bekeken 6 reacties

EU heft landbouw barrières VS op

Brussel – De Europese Unie (EU) gaat de import van levende varkens en runderkarkassen geschoond met melkzuur uit de Verenigde Staten toestaan. De EU overweegt ook de import van bepaalde dierlijke vetten die in biobrandstoffen worden gebruikt toe te staan.

Doel is goodwill te kweken in het kader van onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag. De VS had een serie eisen gesteld voorafgaand aan de onderhandelingen en volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging zijn de maatregelen een teken dat de EU deze serieus neemt. Wel zijn andere voorstellen van de VS afgewezen.
De VS is naar eigen zeggen bezorgd in een moeras van eindeloze onderhandelingen met het 27 lidstaten tellende handelsblok te geraken. Volgens Amerikaanse boerenorganisaties waren de importverboden onwetenschappelijk en protectionistisch van aard. De maatregel betekent ook dat Europese slachthuizen met melkzuur karkassen mogen schonen maar of dit gaat gebeuren is nog onduidelijk.
De Europese Commissie benadrukt dat voorafgaand het opheffen van de importbeperkingen vanaf 25 februari een zeer uitgebreide risicoanalyse is uitgevoerd door de voedselveiligheidsautoriteit EFSA. De gevolgen voor Nederland, een kleine producent van rundvlees en exporteur van varkens, zijn beperkt.
Morgen (donderdag) reist de Europese handelscommissaris Karel de Gucht naar Washington om een gezamenlijk rapport van de VS en EU over de voors en tegens van een handelsverdrag te helpen afronden. Eerder berekende de Europese Commissie dat een vrijhandelsdeal de economie van de EU65 miljard euro kan opleveren. Daarmee zou het bruto binnenlands product met 0,5 procent stijgen.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Hiep ,Hiep hoera we gaan hormonen vlees importeren .

 • Bison

  Yep,.het heeft lang geduurt maar de hormoontjes komen eraan.lol

 • schoenmakers1

  import van levende varkens? gaat hier niet de discussie om verre transporten van levende dieren te verbieden, waar gaat dit allemaal over?

 • ikkethuis

  lang leve europa. Nu gaan alle grenzen open, en de goedkoopste mag leveren. Weg met nederlandse welzijnseisen, bio en milieuvriendelijk. De eu kan nog wat eisen op gebied van gmo maar dat komt er ook door. EU toeslagen naar beneden, en zelfs goedkope europese landen worden te duur.

 • joannes

  @ja ikkethuis, Duitsland wil zijn autos kwijt in de US, en een ieder die in de landbouw zijn geld verdient moet er voor boeten want de US moet politiek het agrarische deel tevreden houden om het westen en oosten in een BMW,Porsche,Mercedes te laten rijden.

 • agratax2

  Eindelijk gaat de grens van Europa open voor Bison biefstuk. Maar tegelijkertijd zou het wel eens kunnen zijn dat de Europese vleesmarkt verstoord raakt. Hiermee komt de te behalen winst voor de handel weer eens van het boeren (landbouw) bordje. Hoeveel werk deze transactie oplevert voor Europa is of onduidelijk of onbelangrijk, telt alleen de handelswinst.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.