Home

Nieuws 2529 x bekeken 2 reacties

Dijksma wil Ganzenakkoord niet aanpassen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur gaat niet ingrijpen in het ganzenakkoord van de G7. Ze is blij dat de partijen er na jaren van discussie uit zijn gekomen. “Hiermee zijn flinke stappen voorwaarts gezet om zowel de groei van de ganzenpopulatie als de kosten beheersbaar te maken”, zegt Dijksma.

Dijksma reageert hiermee op de melkveehoudersvakbond NMV, die vindt dat het Ganzen-7 akkoord aangepast moet worden om de ganzenpopulatie op zo kort mogelijke termijn beheersbaar te maken. De NMV vindt dat het huidige akkoord teveel onzekerheden en onwerkbare en onvoldoende effectieve maatregelen bevat.

Dijksma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het Rijk geen partij is geweest bij de onderhandelingen over het Ganzenakkoord. Provincies zijn verantwoordelijk voor het ganzenbeleid vanwege het akkoord over de decentralisatie van het natuurbeleid. Bij de uitwerking van het akkoord zal het ministerie wel betrokken zijn, omdat de G7 gebruik wil maken voor co-financiering van het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP) voor het ganzenrustgebiedenbeleid. Het ministerie is verantwoordelijk voor de invulling van POP-gelden. Daarnaast heeft het Rijk in Brussel gevraagd om CO2 toe te staan als vergassingsmiddel voor de ganzen. Ook wil het ministerie de gans, op verzoek van de G7, niet op de wildlijst zetten. Dit is bij het wetsvoorstel voor de Natuurbeschermingswet van voormalig staatssecretaris Bleker wel het geval.

Laatste reacties

 • alco1

  Als je niet weet hoe iets werkt, kun je ook geen beleid maken. M.A.W. Als je zelf het voorbeeld niet kunt geven, moet je je mond houden.

 • PetervanKempen

  Mevrouw Dijksma schuift de hete brij slim af naar de provincies.
  Inmiddels zijn twee middelen uit de GAK 'gereedschapskist', vergassen en schieten van vormende broedparen in de natuurgebieden, al succesvol NIET geleverd door G7 en IPO.
  Meer dergelijke 'successen' zijn in aantocht.
  Provincies gaan straks de storm van democratische besluitvorming tegemoet op aan G7 verbonden besluiten. Kijken of LTO draagvlak voor G7 van echte boeren komt, of toch niet....

Of registreer je om te kunnen reageren.