Home

Nieuws 914 x bekeken 6 reacties

Dijksma grijpt niet in bij speculatie termijnmarkten

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil niet direct ingrijpen tegen speculanten op grondstoffenmarkten. Dat schrijft ze in reactie op vragen van de SP.

De SP wil speculatie met voedsel tegengaan in de strijd tegen honger in de wereld.  Ze wijst erop dat er wetenschappelijk geen eenduidig verband is tussen voedselspeculatie en de stijging van voedselprijzen.

“Op termijnmarkten zijn financiële partijen noodzakelijk om risico’s efficiënt te kunnen indekken. De financiële partijen nemen het risico over van producenten of verwerkers, die daardoor een tegenpartij vinden voor het risico”, schrijft Dijksma. “Zonder financiële partijen zou het indekken van prijsveranderingen door producenten en verwerkers minder efficiënt verlopen. Hierdoor stijgen de kosten van de voedselproductie.”

De staatssecretaris benadrukt tevens dat ze het van groot belang vindt dat de risico’s van extreme prijsschommelingen worden verminderd. Dit kan volgens haar onder andere door het recent ingevoerde marktinformatiesysteem voor agrarische markten, Amis, dat door de wereldvoedselorganisatie FAO wordt beheerd.

Laatste reacties

 • joannes

  Prima reactie! Ze laat zich blijkbaar goed adviseren, niet die vooringenomen, emotionele, klagers die geen kaas van de materie gegeten hebben.

 • Mels

  Straks zijn we nog blij met deze rooie rakker.....

 • trekker123

  De SP is feitelijk niet veel anders dan een communistische partij in een moderner jasje. Wanneer je de landbouw omvormt tot een conglomeraat van staatsbedrijven kun je als overheid een en ander naar je hand zetten. Hoe dat in de praktijk uitpakt behoeft verder geen toelichting. Maar de SP hoeft geen illusies te hebben. Ook zonder termijnmarkt wordt er gespeculeerd met voedsel. Iedereen kan graan of aardappelen kopen of nog even afwachten wat de prijs gaat doen. Blijft uiteindelijk toch gewoon een zaak van vraag en aanbod. De enige manier om voedselvoorziening veilig te stellen is de landbouw een vaste basis te geven. Dat betekent dat de politiek er zich mee zal moeten bemoeien en dat er een of andere vorm van subsidie of prijsgarantie zal moeten zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld een of ander quotumstelsel. Dat hoeft niet voor de tomaten en de eieren maar wel voor granen, suiker, vlees en zuivel. Want dat is waar het op wereldniveau om gaat als we praten over een basis voor voedselvoorziening.

 • zwbig

  Waarom niet voor eieren en tomaten en wel voor granen, suiker, vlees en zuivel?
  Alleen omdat het nu zo is, alles bij het oude laten? En varkensvlees dan??

 • zwbig

  Waarom niet voor eieren en tomaten en wel voor granen, suiker, vlees en zuivel?
  Alleen omdat het nu zo is, alles bij het oude laten? En varkensvlees dan??

 • trekker123

  Voedselvoorziening is een zaak van producten die langere tijd bewaard kunnen worden en zich lenen als grondstof voor een breed pallet aan voedingsmiddelen en dien ten gevolge ook wereldwijd zijn te vervoeren en op te slaan. Bij de tomaten hoeft niemand zich zorgen te maken. Die zijn na een week toch verrot. Dat zijn produkten waar de markt pijlsnel zijn werk doet en waar ook niemand als het gaat om voedselvoorziening. In het rijke westen zijn we dat al lang vergeten. De basis vinden we eigenlijk geen vreten en we vinden het ook vanzelfsprekend dat die eindeloos en voor weinig overal te koop is. Wij gaan voor de luxe. Wij kopen in deze tijd van het jaar verse peultjes uit Senegal. Sengealezen zijn blij als moeder met een zak maismeel thuis komt. Kun je weer een paar weken vooruit met het hele gezin. Is het feest dan slacht je een geit en heb je het wat beter dan een koe. En die peultjes kun je mooi aan de Nederlanders verkopen.

  Zonder gekheid, ondersteuning van de landbouw heeft altijd betrekking op producten die de basis vormen en die ook langere tijd houdbaar zijn. Varkenshouderij wordt wereldwijd door overheden niet echt als landbouw gezien maar meer als een handelsonderneming. Die sector koopt grondstoffen in, maakt daar in korte tijd een ander product van en dat wordt dan weer verhandeld. En handel moet zelf zijn broek ophouden is het wereldwijde adagium bij overheden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.