Home

Nieuws 653 x bekeken 1 reactie

Britse veehouders: schandaal komt door invoervlees

Londen - De Britse boerenbonden roepen hun landgenoten op toch vooral vlees van eigen bodem te kopen omdat het paardenvleesschandaal is veroorzaakt ‘door uit het buitenland ingevoerde producten met paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht’. "De consument moet er op kunnen vertrouwen dat producten ook zijn wat er op staat. Onze boodschap is dat Britse boeren producten van hoge kwaliteit maken en we willen dat het grote publiek hen blijft steunen," zegt voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union of England.

De bonden hebben dit weekend gezamenlijk paginagrote advertenties gezet in alle zondagskranten onder het motto ‘Great British Farmers produce Great British food’. De NFU voert de campagne ook op Twitter onder de hashtag #buybritish. Met die campagne wijzen ze vooral op het Red Tractor Logo dat ‘staat voor traceerbare en onafhankelijk gecontroleerde voeding, van de boerderij tot in het schap.’ Bovendien willen de Britse boeren zo nog eens wijzen ‘op de ingewikkelde voedingsketen bij producten die uit het buitenland komen’.
Kendall: "Britse boeren zijn, terecht, woedend over deze situatie. Ze voelen zich bedrogen door wat een crimineel element in een geïsoleerd onderdeel van de voedselketen lijkt te zijn. Dat heeft er zeker niet toe bijgedragen dat de consument nu gelooft dat wat ze kopen ook is wat het zegt te zijn. Onze vleesindustrie is één van de meest gereguleerde en het is van doorslaggevend belang dat we de consumenten er aan herinneren dat Britse boeren aan de meest strikte eisen moeten voldoen. We hopen er zo voor te zorgen dat vers Brits vlees op het boodschappenlijstje zal blijven."
De boeren krijgen daarbij ook steun van de overheid. Zo heeft de Schotse bewindsman voor landbouw Richard Lochhead de grootwinkelbedrijven opgeroepen ‘om hun inkoopbeleid voor vlees en vleesproducten nog eens goed tegen het licht te houden’. "De recente gebeurtenissen in heel Europa zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ik heb met alle grote winkeliers gesproken en hen op het hart gebonden toch vooral te kijken naar vlees uit eigen land. Alleen maar vleesproducten testen is niet genoeg, ze moeten hun hele inkoopstrategie opnieuw beoordelen en vooral kijken hoe ze de keten korter kunnen maken. Tegelijk moet onze eigen vleessector dan klaar staan om aan de vraag te kunnen voldoen."

Eén reactie

  • alco1

    Zo, daar lijkt het nog dat ze voor de boeren in de bres springen.
    Bij ons wil Wakker Dier nog een Reclame van Friesland Campina verbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.