Home

Nieuws 792 x bekeken

Britse suikerproductie komt fors lager uit

Londen - De Britse suikerproductie komt dit seizoen rond de 1,15 miljoen ton uit, dat is 170.000 ton ofwel bijna 13 procent minder dan vorig seizoen. De slechte weersomstandigheden resulteerden in een lagere opbrengst en ook lager suikergehalte. Bovendien kwam de campagne later op gang en verliep de productie ook traag door een langzamer filtratieproces. Dat meldt Associated British Foods, het moederbedrijf van British Sugar, in een tussentijds bericht aan de beurs.

Door de Britse problemen en een fors tegenvallende oogst in China zal de winst van de suikerdivisie over de eerste helft van het lopende boekjaar ook lager uitkomen. De tussentijdse resultaten voor de groep als geheel komen echter hoger uit, met name door de buitengewone prestaties van de keten van goedkope kledingwinkels Primark.

Behalve de problemen bij de Britse suikerfabrieken meldt ABF dat ook de oogst in Spanje moeilijk verloopt. Doordat het planten in het zuiden later op gang is gekomen is daar minder oogst te verwachten terwijl de campagne in het noorden van het land wordt doorgetrokken tot maart. In China liggen de financiële opbrengsten hoger, maar dat komt vooral doordat in het voorafgaande jaar ongewoon weinig werd verkocht. Omdat de prijzen fors zijn gedaald, verwacht ABF dit jaar verlies te draaien op de Chinese suikermarkt. Om die reden worden twee van de kleinere fabrieken gesloten wat tot 25 miljoen euro aan buitengewone lasten zal leiden. Bij de Zuid-Afrikaanse dochter Illovo komt de oogst aan (riet)suiker hoger uit en zal de winst daarom ook op jaarbasis toenemen.

ABF deelt verder mee veel bietenafval als veevoer aan Britse boeren te hebben verkocht 'omdat ze weinig alternatieven hadden'. De rest van het jaar zal dat echter problemen op kunnen leveren door de kleinere bietenoogst. Verder gaat het ook met de veevoer-activiteiten in China minder goed. Bij de voedingsmiddelen heeft ook ABF te kampen met scherpe concurrentie op de Britse broodmarkt waar het één van de grootste spelers is. Dochter Allied Bakeries moest meer graan uit het buitenland aanvoeren maar slaagde er in de hogere kosten aan haar afnemers door te berekenen. De omzet bij Primark, de vreemde eend in de ABF-bijt, zal dit halfjaar naar verwachting een kwart hoger uitkomen. Dat komt niet alleen door hogere verkopen maar ook door het onophoudelijk openen van nieuwe filialen waaronder recent één in Almere.

Of registreer je om te kunnen reageren.