Home

Nieuws 999 x bekeken

Beperkte handel Noord-Korea vooral agrarisch

Den Haag – Een groot deel van de 1,4 miljoen euro aan goederen die Nederland in 2011 naar Noord-Korea exporteerde, is afkomstig uit de land- en tuinbouw.

Cacao, levende bomen, planten, bollen, wortels en snijbloemen behoren tot de belangrijkste productgroepen, zo blijkt uit gegevens die minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Daarnaast gaan er ook sportartikelen en speelgoed naar het communistische land. Volgens Timmermans is de export beperkt en dalende. De import vertegenwoordigt een waarde van 70 miljoen en bestaat onder meer uit minerale oliën, zout en zwavel.

Handel met Noord-Korea is toegestaan, maar voor sommige producten, waaronder wapens, geldt op basis van VN-resoluties of EU-verordeningen een uitzondering. Volgens Timmermans wordt zakendoen met het land niet gestimuleerd en zijn veel Nederlandse bedrijven er beducht voor vanwege ‘de moeilijke omstandigheden en ondernemersrisico’s’. Niettemin organiseerde het ministerie van Economische Zaken recent een handelsmissie naar Noord-Korea.

Of registreer je om te kunnen reageren.