Home

Nieuws 2407 x bekeken

Agrarische productie groeit, prijscrisis eieren

Amsterdam - De productiewaarde van de agrarische sector stijgt in 2013 met 2 procent tot een waarde van 27 miljard euro. Pluimveehouders kunnen rekenen op een forse prijsdaling terwijl de melkveehouderij na een jaar van lagere prijzen en productiestagnatie opkrabbelt. Dat verwacht ING Economisch Bureau.

De melkveehouderij produceert in 2013 1,5 procent meer melk en kan rekenen op 3 procent hogere prijzen. In 2012 daalden prijzen met 6 procent. Sectormanager agrarisch Cor Bruns van ING stelt dat de voerprijs veehouders in 2013 wel pijn blijft doen maar dat de voederwinning waarschijnlijk beter is dan in 2012. Bedrijfssaldi blijven ondermaats.

Dat geldt niet voor akkerbouwers die na een overwegend sterk 2012 in 2013 gematigde groei van volume en prijs verwachten. Het zeker stellen van grondstoffen blijft belangrijk voor graaninkopers en aardappelverwerkers, en de huidige uienprijs – een grote verbetering ten opzichte van 2012 – houdt volgens ING stand tot de volgende oogst.
De prijs van eieren steeg in 2012 met 60 procent doordat de omzetting van legbatterijen naar andere systemen leidde tot productiekrimp. Ook vinden Amerikaanse industrie-eieren de weg naar de EU. In 2013 dalen eierprijzen volgens ING 20 procent.  Vleespluimveehouders zagen volume en prijs in 2012 met respectievelijk 5,5 en 4 procent toenemen maar in 2013 zal de groei eerder bij de 1 of 2 procent liggen.
De varkensprijs steeg in 2012 met 13 procent. De prijs steeg vooral door minder productie in Duitsland. In 2013 daalt het volume opnieuw 1 procent maar nemen prijzen nog maar 1 procent toe. Waar vorig jaar met name zeugenhouders profiteerden van de groei, is het nu de tijd voor vleesvarkenshouders.
De voerwinst voor zeugen- en varkenshouders ligt boven het langjarige gemiddelde. Voor zeugenhouders wordt een voerwinst van 550 euro exclusief btw verwacht (2012: 623 euro) en voor vleesvarkenshouders 85 euro (2012: 81 euro). In de kalverhouderij zetten ondanks opening van de Japanse markt krimp van volume en prijzen gematigd door, vooral door de crisis in het belangrijke afzetgebied Zuid-Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.