Home

Nieuws 1113 x bekeken 2 reacties

WTO sluit voor het eerst wereldhandelsdeal

Nusa Dua - Wereldhandelsorganisatie WTO heeft op Bali voor het eerst sinds de oprichting in 1995 een wereldwijd handelsverdrag gesloten. Alle 159 leden van de organisatie zijn akkoord, zo hebben diplomaten zaterdag gemeld.

,,Voor het eerst in de geschiedenis heeft de WTO daadwerkelijk gepresteerd'', zei een geëmotioneerde WTO-voorman Roberto Azevedo. ,,Dit keer kwamen alle leden bij elkaar. We hebben het woord 'wereld' teruggebracht in het begrip 'wereldhandelsorganisatie'.''

Vrijdag leek een overeenkomst in gevaar te komen omdat Cuba dwarslag. De onderhandelingen werden daarop tijdelijk opgeschort, maar na afspraken tussen de Cubanen en de VS stond niets een akkoord meer in de weg.

Minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is tevreden dat de WTO tot een akkoord is gekomen. ,,Van deze afspraken zullen met name de minst ontwikkelde landen profiteren'', aldus Ploumen, die deze week zelf ook op Bali was.

Volgens de minister zal het akkoord wereldwijd veel voordeel opleveren voor bedrijven en consumenten. ,,Het akkoord leidt tot vermindering van transactiekosten en versoepeling van de internationale handel. Juist bij de grenzen van ontwikkelingslanden zal het aantal barrières worden verlaagd, waardoor de handel tussen deze landen wordt gestimuleerd."

Eurocommissaris van landbouw Dacian Ciolos geeft aan blij te zijn met het bereiken van het akkoord. "Het was niet makkelijk, maar het is belangrijk om een geloofwaardige WTO te handhaven die vooruit kan met moderne handelsbedrijven."

Volgens documenten die de WTO heeft gepubliceerd op haar website biedt de deal ontwikkelingslanden meer mogelijkheden voedsel tegen door de regering vastgestelde prijzen op te kopen om voedselvoorraden op te bouwen. Voorwaarde is dat de voedselvoorraad bedoeld is de voedselzekerheid te vergroten. Het betreft een belangrijke eis van India, dat volgend jaar haar subsidieprogramma fors wil uitbreiden.

Volgens WTO-regels vallen aankopen tegen marktprijs onder het relatief coulante 'green box'-regime voor landbouwsubsidies die minimaal handel verstoren. Volgens ontwikkelingslanden hebben oplopende prijzen het veel duurder gemaakt voedselvoorraden op te bouwen. Maakt een land gebruik van vastgestelde prijzen dan loopt ze het risico te worden aangeklaagd voor het nemen van handelsverstorende maatregelen.

Landen worden volgens de deal ook verplicht markttoegang voor landbouwproducten te vergroten als blijkt dat importquota langere tijd niet worden gevuld. De VS hamerde er voor de conferentie op dat de regel niet alleen rijke landen mag treffen, maar ook grote ontwikkelingslanden zoals China. Ook committeren ondertekenaars zich aan het afbouwen van exportsubsidies en maatregelen van zelfde strekking.

Harde deadlines zijn niet genoemd, maar in elk geval ligt het onderwerp op tafel. Eerder verklaarden de VS en EU alleen akkoord te gaan met het afbouwen van exportsubsidies wanneer een veelomvattende handelsdeal wordt gesloten, zoals voor het laatst gebeurd is in 1995. Tenslotte worden regels voor het instellen van exportrestricties, een favoriet instrument van de Russen zo lijkt het,  strenger.

Buiten het landbouwdossier is een akkoord over standaardisering en vereenvoudiging van douaneprocedures het belangrijkst. Volgens het gerenommeerde Peterson Institute kan de deal de wereldeconomie vele honderden miljarden opleveren.

Laatste reacties

  • agratax2

    Ik begrijp niet hoe dit akkoord de Wereld Economie miljarden kan opleveren
    Produceert dit verdrag geld? Dan betekent het inflatie. Of bedoelen de heren dat er miljarden richting handelaren vloeien en wel uit de beurs van de burgers. Zolang er van buiten de aarde niets bij komt kan er niet meer geld ontstaan anders dan door de persen te laten draaien met alle bekende gevolgen van dien.

  • Buurman

    Het instituut zal bedoelen dat de wereldhandel miljarden kan groeien. Wat kan hangt af van de uitvoering van wat voorlopig alleen maar wordt beloofd.

Of registreer je om te kunnen reageren.