Home

Nieuws 571 x bekeken

Weinig stormschade in landbouw

Den Haag - De storm die donderdag over Nederland raasde heeft weinig schade veroorzaakt in de land- en tuinbouwsector. Dit zegt verzekeraar Interpolis.

Interpolis, de grootste verzekeraar in de landbouwsector, ontving tot vrijdagmorgen 'enkele tientallen' meldingen van boeren en glastuinders door het hele land. Qua aantal 'valt het mee', maar over de omvang van de schade kon de verzekeraar nog niets zeggen. Inspecteurs gaan vanaf vandaag op pad om alles te inventariseren.

Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de storm van donderdag een schade van 5 à 10 miljoen euro veroorzaakt. De waterschade door overstroming is nog onbekend. De storm viel volgens het verbond 'relatief mee' en heeft vooral in de noordelijke en westelijke kustgebieden voor schade gezorgd.

De verzekeringskoepel wijst erop dat gedupeerden de stormschade kunnen claimen op hun opstal- en/of inboedelverzekeringen.

Interpolis kreeg tot donderdagavond in totaal ongeveer 400 meldingen van stormschade binnen. Maar het is zeker niet zo erg als de laatste storm van eind oktober, toen er 14.000 schademeldingen binnen kwamen en de schade 31 miljoen euro bedroeg, aldus Interpolis. Wat er vrijdag nog bij komt is volgens de verzekeraar moeilijk te voorspellen.

De meldingen betreffen vooral schades aan gebouwen, zoals afgewaaide dakpannen, beschadigingen aan gevels en gesneuvelde ruiten. Ook waren er mensen die lekkages hadden of die hun auto beschadigd zagen door een afgerukte tak.

De schade is volgens Interpolis minder heftig dan de vorige storm, omdat het getroffen gebied deze keer minder groot is. "Het was minder heftig en duurde minder lang. En bomen die wat los in de grond stonden of schuttingen die al wiebelig waren, zijn eind oktober al omgegaan", liet een woordvoerster weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.